Menu
EUR

Welke soorten eczeem zijn er?

Ontdek alles over de verschillende soorten eczeem.

soorten eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen, waarbij je huid een ontstekingsreactie vertoont. Er zijn verschillende soorten eczeem, ieder met eigen kenmerken en oorzaken. Daarom is het belangrijk om te weten wélk type eczeem je hebt, voor een effectieve behandeling.

Hieronder bespreken we de verschillende soorten, op alfabetische volgorde. Daarna stippen we ook behandelopties aan, en wanneer het slim is om je huisarts te bezoeken.

Inhoud:

Verschillende soorten eczeem (alfabetisch)

Acrovesiculeus eczeem (blaasjeseczeem)

Deze vorm komt vooral voor op handpalmen, vingers en voetzolen. Het kenmerkt zich door kleine, jeukende blaasjes die kunnen samenvloeien tot grotere blaren. De huid kan daarna gaan schilferen en pijnlijk worden. Deze vorm wordt ook wel ‘dyshidrotisch’ eczeem of ‘blaasjeseczeem’ genoemd.

dyshidrotisch eczeem

Bekende triggers voor deze soort eczeem zijn:

Asteatotisch eczeem

Deze vorm komt vooral voor bij ouderen en uit zich in een zeer droge, schilferige huid die op gebarsten grond of porselein lijkt. Daarom wordt het ook wel ‘craquelé-eczeem’ genoemd.

Het ontstaat vaak in de winter door te droge lucht en overmatig wassen. Leeftijd heeft er ook mee te maken. Op latere leeftijd is je huid namelijk vanuit zichzelf droger.

asteatotisch eczeem

Bron: Huidziekten.nl

Constitutioneel eczeem (atopisch eczeem)

Dit is de meest voorkomende vorm van eczeem. Het wordt ook wel atopisch eczeem genoemd. Het komt vaak voor in families waar allergieën, astma of hooikoorts voorkomen. Deze vorm van eczeem kan op elke leeftijd ontstaan, maar begint meestal in de vroege kinderjaren.

De oorzaak ligt bij je huid: als je huidbarrière niet optimaal werkt, kun je er snel last van krijgen. Daarnaast speelt je afweersysteem vaak een rol. Maar, zoals je hierboven al leest, speelt erfelijkheid ook een (grote) rol.

atopisch eczeem

Kenmerken:

Atopisch eczeem komt vaak voor op specifieke plekken:

Verder lezen over atopisch eczeem →

Contacteczeem

Bij contacteczeem raakt de huid geïrriteerd door contact met bepaalde stoffen. Er zijn 2 types:

→ Allergisch contacteczeem

Dit ontstaat door een allergische reactie. Het lichaam reageert overdreven op stoffen waar je allergisch voor bent. Bijvoorbeeld nikkel in sieraden, bepaalde geurstoffen of conserveermiddelen in cosmetica. De reactie ontstaat vaak pas 24-48 uur na contact met de allergene stof.

Veel voorkomende allergenen zijn:

→ Irritatief contacteczeem

Dit type ontstaat door irritatie van je huid. Bijvoorbeeld door langdurig of herhaaldelijk contact met irriterende stoffen zoals water, zeep, schoonmaakmiddelen en chemicaliën. De reactie zie je direct, in tegenstelling tot allergisch contacteczeem.

Risicogroepen zijn onder andere:

contact eczeem

Verder lezen over contacteczeem →

Craquelé-eczeem

Zie asteatotisch eczeem.

Dyshidrotisch eczeem

Zie acrovesiculeus eczeem.

Hypostatisch eczeem

Hypostatisch eczeem is herkenbaar aan roodheid, schilfering en jeuk aan de onderbenen. Vaak gaat het gepaard met spataderen.

hypostatisch eczeem

Deze soort eczeem kun je krijgen als je bloed slecht circuleert in je benen. Vooral oudere mensen lopen hier risico op.

Microbieel eczeem

Dit type eczeem ontstaat door een combinatie met een bacteriële infectie en wordt ook wel 'coccogeen eczeem' of 'perifocaal eczeem' genoemd. De huid is dan rood, schilferig en vaak nat.

Bron: Huidziekten.nl

Microbieel eczeem komt veel voor bij mensen met constitutioneel eczeem, omdat je dan veel risico loopt op zo’n infectie.

Nummulair eczeem

Deze soort eczeem kenmerkt zich door scherp begrensde, ronde of ovale plekken (vaak symmetrisch) die doen denken aan munten (vandaar de naam "nummulair").

De plekken kunnen vochtig of droog zijn, jeuken en schilfers vertonen. Wanneer deze plekken genezen, laten ze vaak littekens achter.

nummulair eczeem

Bron: Huidziekten.nl

De oorzaak van nummulair eczeem is onduidelijk. Misschien speelt atopisch eczeem een rol.

Ortho-ergisch eczeem

Zie irritatief contacteczeem.

Seborroïsch eczeem

Seborroïsch eczeem is een soort die vooral voorkomt op plaatsen waar veel talgklieren zitten, zoals:

Kenmerken:

seborroïsch eczeem

Deze vorm komt vaker voor bij:

Verder lezen over seborroïsch eczeem →

Statisch eczeem

Zie hypostatisch eczeem.

Tylotisch eczeem

Deze vorm komt voor op handpalmen en voetzolen. Je herkent tylotisch eczeem aan verdikking van je huid. Ook kun je veel last hebben van pijnlijke kloven.

tylotisch eczeem

Bron: Huidziekten.nl

Variceus eczeem

Deze soort is verwant aan hypostatisch eczeem, omdat het ontstaat rond spataderen. Je huid is dan rood, schilferig en vaak bruin verkleurd door ijzerafzetting uit het bloed.

Behandeling van eczeem

De behandeling hangt af van het soort eczeem dat je hebt, en de ernst van je klachten. Soms kan eczeem na verloop van tijd verminderen of zelfs (tijdelijk) verdwijnen. Maar heb je er (veel) last van? Dan kunnen de volgende algemene adviezen je helpen:

  1. Vermijd bekende triggers.
  2. Probeer niet te krabben, dit verergert eczeem juist.
  3. Was de aangedane huid niet te veel. Dit droogt de huid namelijk verder uit. Douche of baad minder vaak en minder lang. Gebruik daarbij zo weinig mogelijk zeep, bad- of doucheschuim, ook als je een pH-neutrale zeep of zeepvrije wasgel gebruikt. Ook die zijn namelijk irriterend voor de huid. Dep je huid na het wassen droog.
  4. Smeer een hydraterende en verzachtende crème op de aangedane plekken. Daarmee ga je vochtverlies tegen. Kies bijvoorbeeld voor:
    • DerMel huidzalf met medicinale honing. Deze zalf vermindert de klachten, brengt de huid tot rust en ondersteunt de heling van krabwondjes. Bekijk bij welke soorten eczeem DerMel kan helpen
    • ALHYDRAN Eczema Care is speciaal ontwikkeld om klachten van eczeem te verlichten en de huid te helpen herstellen. De Aloë Vera in de crème heeft een sterk hydraterende werking. Smeer de crème om eczeem te voorkomen of te behandelen.
  5. Draag loszittende kleren, bij voorkeur van katoen, zodat de huid kan ademen. Er bestaat speciale onderkleding voor patiënten met eczeem. Deze kleding helpt de huid herstellen en verlicht klachten zoals jeuk, irritatie en infecties.
dermel
DerMel
 
DerMel: werkt verzachtend, jeukstillend en zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen.
 
ALHYDRAN Eczema Care: vermindert eczeemklachten en helpt om opvlammingen te voorkomen.

 

 
DermaSilk kleding: helpt de huid herstellen en klachten, zoals jeuk, irritatie en infecties te verminderen.

 

Bekijk alle producten tegen eczeem →

Wanneer is het slim naar je huisarts te gaan?

Het is verstandig om naar je huisarts te gaan als:

Voor ernstige(re) soorten eczeem zijn diverse behandelingen mogelijk, zoals:

Als medisch specialisten betrokken zijn bij de behandeling, houden ze rekening met:

Eczeem voorkomen

Je kunt zelf veel doen om eczeemklachten te voorkomen of verminderen:

Is eczeem besmettelijk?

Mensen met eczeem zijn soms bang dat ze anderen ermee besmetten, net zoals mensen zonder eczeem bang kunnen zijn ermee besmet te worden. Dat is niet nodig, eczeem is namelijk helemaal niet besmettelijk. Een hand of knuffel geven kan dus gewoon. De huid is wel extra kwetsbaar, dus wees er niet te ruw mee.

Verder lezen over de besmettelijkheid van eczeem →

Conclusie

Er zijn veel soorten eczeem, elk met eigen kenmerken en triggers. Probeer erachter te komen met welk type jij te maken hebt. Twijfel je, is je eczeem ernstig en heb je er veel last van? Ga dan naar je huisarts voor een correcte diagnose en behandelplan.

Ongeacht het type eczeem geldt: een goede dagelijkse huidverzorging is essentieel om klachten te voorkomen en te behandelen. Met de juiste aanpak zijn de meeste soorten van eczeem goed onder controle te houden.

Bronnen

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen