Menu
EUR
Kapperseczeem: wat is het, symptomen, behandelen en meer

Kapperseczeem: wat is het, symptomen, behandelen en meer

Kapperseczeem, de naam zegt het al: met name kappers krijgen er vaak last van. Maar wat is het precies? Is deze allergie te vermijden? Of anders goed te behandelen? We vertellen je alles wat je moet weten.

Wat is kapperseczeem?

Kapperseczeem is een contactallergie op de handen (en polsen). Het komt vooral voor bij beroepen waar de handen vaak in contact komen met allergie-opwekkende stoffen. ‘Kapperseczeem’ is de bekendste term, maar het heet ook wel ‘metselaarseczeem’ of ‘bakkerseczeem’. Kapperseczeem is dus een beroepsziekte.

Hoe herken je kapperseczeem?

De symptomen van kapperseczeem komen allemaal voor op de handen en polsen:

  • Roodheid
  • Zwellingen
  • Blaasjes
  • Bultjes
  • Wondjes
  • Droogheid
  • Schilfers
  • Jeuk

In het begin heb je bij kapperseczeem vooral kans op klachten als roodheid, zwellingen en blaasjes. Daarna zijn droogheid, schilfers en jeuk de meest voorkomende kenmerken.

Hoe kun je kapperseczeem krijgen?

De oorzaak van kapperseczeem is het steeds weer in contact komen met allergie-opwekkende stoffen. Bij kappers bijvoorbeeld in producten als shampoos en haarverf. Daar zitten veel stoffen in die als allergenen bekend staan.

Bij bakkers ging het vroeger vooral om allergie voor meel. Maar bij deze beroepsgroep is kapperseczeem vrijwel verdwenen, met name doordat iedereen verplicht handschoenen draagt.

Metselaars kunnen kapperseczeem krijgen door contact met cement.

Zelfs te vaak met natte handen werken kan voor eczeem zorgen.

Maar let op: ook als je géén beroep uitoefent waarbij je in contact komt met dit soort stoffen, kun je tóch kapperseczeem krijgen. Dus heb je regelmatig last van eczeem op je handen en polsen? Ga dan na aan welke stof dit kan liggen: waarmee kom jíj vaak in contact?

Hoe lang duurt kapperseczeem?

Zolang je huid in contact komt met de allergenen (de stoffen die de allergische reactie uitlokken), gaat kapperseczeem niet weg.

Soms is de uitslag zo erg, dat je tijdelijk moet stoppen met werken. Vermijd je in die periode contact met allergenen? Dan kan het alsnog enkele weken duren voordat de symptomen zijn verdwenen.

Hoe kun je kapperseczeem voorkomen?

Kapperseczeem kun je vrij eenvoudig vermijden. Volg daarvoor deze tips op:

  • Draag handschoenen wanneer mogelijk, het liefst vinyl of katoen.
  • Voorkom veelvuldig contact met water.
  • Droog je handen altijd goed af na nat werk.

Controleer je huid daarnaast zo vaak mogelijk. Wees bedacht op de beginsymptomen van kapperseczeem: bultjes, zwellingen, wondjes, blaasjes e.d. Dan kun je direct actie ondernemen als je huiduitslag ontdekt (zie hieronder).

Hoe kun je kapperseczeem behandelen?

Wat kun je tegen kapperseczeem doen als je nu al last hebt? 2 dingen:

  • Zorgen dat de uitslag niet erger wordt. Daarvoor kun je AT14 handcrème gebruiken. Waarom AT14? Omdat die crème gegarandeerd GEEN irriterende stoffen bevat. Tegelijkertijd werkt de zalf verzorgend voor je kwetsbare huid.
  • Je eczeemklachten verlichten. Daarvoor kun je DerMel huidzalf. Dat is een natuurlijke honingzalf die je huid verzacht en helpt herstellen bij symptomen van kapperseczeem. Het laat wondjes sneller genezen, werkt jeukstillend en heeft een antibacteriële werking.

DerMel wordt geadviseerd door specialisten en is ontwikkeld door wetenschappers van Wageningen Universiteit en Research. De werking is wetenschappelijk bewezen.

Tip: Wil je DerMel eerst uitproberen? Dat kan! Vraag een proefmonster aan.

Proefmonster aanvragen

 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert.
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!