Menu
0
12Jan2023
Hoe bestrijd je de symptomen van voetschimmel?

Hoe bestrijd je de symptomen van voetschimmel?

Zeker 10 procent van de bevolking heeft last van voetschimmel. Kun je de klachten verminderen of er zelfs van genezen? Dat zijn de belangrijkste vragen die we in dit blog beantwoorden.

Ook geven we informatie over hoe de aandoening ontstaat en hoe je de schimmel op of tussen je tenen herkent (de symptomen). Maar eerst, wat is voetschimmel eigenlijk?

Klik hier als je gelijk door wilt naar de oplossingen.

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, is een huidinfectie of huidaandoening die veroorzaakt wordt door schimmels. De medische term voor de aandoening is Tinea Pedis.

Deze soort schimmels worden (dermatofyten) genoemd en zijn verantwoordelijk voor oppervlakkige infecties aan de huid en nagels. Ze tasten de bovenste laag van de opperhuid aan (de hoornlaag).

Hoe ontstaat voetschimmel?

Deze schimmel heeft het prima naar zijn zin in warme en vochtige ruimtes. Daar kunnen ze flink groeien.

Dit is ook de reden dat de schimmel op of tussen je voeten veel voorkomt, want in een warme, vochtige ruimte willen je voeten nog wel eens transpireren. En draag je daarnaast slecht geventileerde schoenen en sokken? Dan kan het de groei van de schimmel bevorderen.

Deze warme en vochtige ruimtes zijn prima plekken om besmet te raken door de infectie. Voetschimmel is namelijk een besmettelijke aandoening en direct of indirect contact met schimmels is niet altijd te vermijden. In druk bezochte douche- en kleedruimten en zwembaden zijn schimmels vaak ruimschoots aanwezig, omdat er altijd wel mensen met een voetschimmel rondlopen.

Ook door te zwemmen en na afloop te douchen, kunnen schimmels ontstaan. De huid wordt vochtig, zachter en daardoor vatbaarder voor de schimmel, die makkelijker door de huid dringt.

Hoe herken je voetschimmel?

Wat zijn de symptomen van een schimmelinfectie en hoe weet je zeker of je met schimmelinfectie te maken hebt?

De symptomen van schimmelinfectie

Vier soorten afwijkingen op de huid tussen je tenen zijn mogelijk het gevolg van een schimmelinfectie.

  • Witte schilfering, vaak gepaard met pijnlijke kloofjes, wondjes of scheurtjes tussen de tenen. Vooral de ruimte tussen de vierde en vijfde teen is vaak aangetast. 
  • Roodheid en schilfering van grote delen van de voetzolen en van de voetranden.
  • Jeukende blaasjes, vooral op de voetzolen. Later kunnen die tot bruine vlekjes of korstjes indrogen, waarna de huid afschilfert. Een enkele keer ontstaan grotere blaren en kan de huid nattend worden.
  • Gele verkleuring en brokkelige nagels. Ook wel schimmelnagels genoemd.

Lees meer: wat kan je doen tegen voetschimmel?

Een acuut optredende schimmelinfectie (De mykide reactie) 

Een schimmelinfectie kan in heel rap tempo optreden. Is hier sprake van, dan noemen we dat een acuut optredende schimmelinfectie. Het heeft als reactie blaasjes of schilfering aan de handen of onderbenen. Dit wordt een ‘mykide reactie’ genoemd. Aan de handen is dan overigens geen schimmelinfectie aanwezig. De klachten verdwijnen weer als de behandeling van de schimmelinfectie is afgerond.

Wat is het verschil tussen voetschimmel en eczeem tussen je tenen?

We gaven aan dat voetschimmel ook wel zwemmerseczeem wordt genoemd. Dit is verwarrend. Een schimmelinfectie is namelijk niet hetzelfde als eczeem tussen je tenen (voeteczeem).   

Wat is het verschil? Eczeem is net als voetschimmel een huidaandoening. Het verschil is dat eczeem tussen je tenen of op je voeten, handen of elders op je lichaam vaak een andere oorzaak heeft. Terwijl de symptomen zoals jeuk, schilfering, een rode huid of blaasjes vergelijkbaar zijn. Daarnaast heb je bij voetschimmel vaak last van stinkende voeten. Bij eczeem is daar geen sprake van. Bovendien is eczeem niet besmettelijk.

Hoe herkent een arts voetschimmel tussen je tenen?

Een huisarts kan jou uitsluitsel geven of je last hebt van voetschimmel of dat er misschien sprake is van eczeem.

Om uitsluitsel te krijgen of er sprake is van voetschimmel worden schilfers van de huid of stukjes van de nagels afgenomen voor microscopisch onderzoek. Op deze manier kan in korte tijd de aanwezigheid van schimmels worden aangetoond.

Er is nog een andere methode. Namelijk het kweken van huidschilfers of nagels. Het duurt ongeveer 6 weken voordat het resultaat van een schimmelkweek bekend is.

Wat kun je doen tegen voetschimmel tussen je tenen?

Je kunt de klachten van voetschimmel proberen te verminderen of je kunt de aandoening laten behandelen. Daarnaast zijn er manieren om proberen te voorkomen dat je last krijgt van de aandoening.

Klachten verminderen

Klachten tegen voetschimmel kunnen verholpen worden met honingzalven. Klachten zoals:

  • Pijnlijke kloofjes, wondjes of scheurtjes tussen de tenen
  • Roodheid
  • Jeuk
  • Een droge huid

Dermel honingzalf is een huidzalf op basis van zuivere honing. Het helpt onder andere tegen oppervlakkige wondjes, kloofjes die ontstaan, bijvoorbeeld na een schimmelinfectie. De zuivere honing trekt vocht aan. Zo geneest je wondje sneller en verdwijnt tevens de roodheid en jeuk. Let op! Dermel is geen schimmeldodende zalf. Het helpt wel je klachten, zoals je kloofjes en wondjes verminderen.

Tip: Wil je DerMel eerst uitproberen? Dat kan! Vraag een proefmonster aan.

Proefmonster aanvragen

Een medische behandeling tegen voetschimmel

We benoemen drie behandelmethoden tegen voetschimmel.

  1. Er bestaan behandelmethoden met crèmes voor dagelijks gebruik en waarin een schimmeldodend of groeiremmend middel is verwerkt.

  2. Om een nieuwe infectie van schimmel te voorkomen worden ook poeders voor op de voeten en in de schoenen voorgeschreven waarin een antischimmelmiddel is verwerkt. Dit poeder kan op de voeten en in de schoenen worden gestrooid.

  3. Bij uitgebreide infecties en bij schimmelnagels is behandeling nodig met tabletten of capsules. 

Laat je over bovenstaande behandelmethoden goed informeren door je huisarts, bijvoorbeeld over de duur van een behandeling en de mate waarin je voorgeschreven crèmes of eventuele tabletten moet gebruiken.

Wat kun je zelf nog doen tegen schimmel tussen je tenen?

  • Droog de voeten altijd goed af, vooral tussen de tenen en eindig daar altijd mee bij het afdrogen van je lichaam.
  • Trek elke dag schone sokken aan. Bij voorkeur van katoen.
  • Draag ventilerende schoenen. Open schoenen bij voorkeur, maar in een land met vier seizoenen is dat lastig. Met leren schoenen zit je veilig. Die ventileren het beste. Wissel ook af met het dragen van verschillende schoenen.
  • Gebruik slippers in openbare badruimten. Op blote voeten lopen is goed voor de genezing, maar in openbare badruimten is het beter om badslippers te dragen. Het is bovendien hygiënisch.
  • Was sokken minimaal op 60 graden om de schimmel in de sokken te verwijderen.

Meer weten over schimmels of eczeem?

Twijfel je of er bij jou sprake is van schimmel? Laat je hierover informeren door je huisarts. Denk je last te hebben van eczeem op je voeten of misschien wel op je handen in plaats van een schimmel? Lees ook onze blogs over eczeem.

Eczeem op je handen: Wat te doen?

Verminder klachten van voetschimmel met DerMel honingzalf

Bronnen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.