Menu
EUR
Eczeem in het gezicht van baby's: symptomen, behandeling en tips

Eczeem in het gezicht van baby's: symptomen, behandeling en tips

Voor sommige ouders vormt het eczeem in het gezicht van hun jonge baby een bron van zorg. Als ouder wil je je jonge kindje graag verlichting bieden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste eczeemsoorten bij baby’s in de gezichtsstreek en bespreken we manieren waarop je eczeem bij baby's kunt behandelen.

Inhoudsopgave:

Meest voorkomende eczeemsoorten bij baby's in het gezicht

Er zijn schattingen dat ongeveer 10-20% van de baby's op enig moment eczeem ontwikkelt. Een deel van deze baby's kan symptomen in het gezicht ervaren. Wil je weten of er sprake is van eczeem en van welke soort dan precies? Dan is het eerst goed om te weten dat het meestal om onderstaande 2 soorten eczeem gaat, die (ook) kunnen voorkomen in de gezichtsstreek van een baby.

Seborroïsch eczeem: de symptomen

Seborroïsch eczeem is een veelvoorkomende vorm van eczeem. Bij baby’s wordt het ook wel de ‘juveniele vorm’ van seborroïsch eczeem genoemd, maar komt het minder vaak voor dan bij volwassenen. Wel zie je deze eczeemsoort bij baby’s vaak op de hoofdhuid. Het wordt dan ‘berg’ genoemd. Soms komt berg ook voor bij de wenkbrauwen.

We bespreken enkele kenmerken van berg bij baby’s.

 • Gele, vettige schilfers: De aanwezigheid van gele, vettige schilfers op de hoofdhuid van de baby. Deze schilfers kunnen variëren in grootte en hoeveelheid, van kleine losse schilfers tot grotere, dikkere stukken.
 • Schilferige huid: Naast de schilfers kan de huid onder berg er ook schilferig uitzien.
 • Geen roodheid of ontsteking: In tegenstelling tot sommige andere vormen van eczeem, zoals atopisch eczeem, veroorzaakt berg meestal geen roodheid, ontsteking of irritatie van de huid.
 • Geen jeuk of pijn: Berg veroorzaakt over het algemeen geen jeuk of pijn bij de baby.

Berg ontwikkelt zich meestal bij pasgeborenen in de eerste paar maanden na de geboorte. Het is een onschuldige eczeemsoort, die wel voor wat ongemak kan zorgen. Het verdwijnt meestal vanzelf na enkele maanden tot een jaar.

Atopisch eczeem: de symptomen

De huidaandoening atopisch eczeem wordt ook wel ‘constitutioneel eczeem’ genoemd. Die laatste term refereert aan de erfelijke component van deze eczeemsoort.

Atopisch eczeem komt voor bij zo’n 5-15% van de kinderen. Ook jonge baby’s kunnen er al snel last van krijgen. Op babyleeftijd wordt atopisch eczeem ook wel dauwworm genoemd. En dauwworm komt zeker ook in de gezichtsstreek voor.

De belangrijkste symptomen van atopisch eczeem bij baby’s, zijn:

 • Rode, schilferige huiduitslag: Deze uitslag kan op verschillende delen van het lichaam voorkomen, zoals het gezicht, de hoofdhuid, de nek, de romp en ledematen.
 • Jeuk: Dit is een veelvoorkomend symptoom. Baby’s kunnen ongemak of irritatie aangeven door te huilen, de huid te krabben of rusteloos te zijn.
 • Korstjes en blaasjes: Bij ernstige gevallen van atopisch eczeem kunnen baby's kleine blaasjes ontwikkelen die kunnen openbarsten en tot korstjes vormen.
 • Verdikte huid: Bij herhaald krabben en wrijven kan de huid van baby's verdikt raken. De term daarvoor is lichenificatie. Dit kan de huid ruwer en dikker doen lijken.
 • Infecties: Baby's met atopisch eczeem hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van (secundaire) infecties. Dit is het gevolg van krabben en beschadiging van de huid. Bij deze infecties kan extra behandeling nodig zijn.

Andere soorten eczeem bij baby's

Natuurlijk zijn er ook andere soorten eczeem, waar baby’s gevoelig voor kunnen zijn. Bijvoorbeeld contacteczeem. Baby's hebben een gevoelige huid. Ze kunnen daarom gemakkelijk reageren op verschillende stoffen zoals zeep, wasmiddelen, bepaalde kledingmaterialen of zelfs speeksel van volwassenen. Ook luiers of vochtige doekjes kunnen soms contacteczeem veroorzaken.

Naast contacteczeem, komen irritatief eczeem of eczeem als gevolg van een zeer droge huid regelmatig voor bij baby’s. Maar deze laatste 3 eczeemsoorten zie je ook veel bij volwassenen en zijn dus niet specifiek kenmerkend voor baby’s of voor alleen de gezichtsstreek.

Eczeem in het gezicht van een baby behandelen

Het behandelen van eczeem in het gezicht van een baby vergt zorgvuldige aandacht. De babyhuid is gevoeliger dan de huid van een volwassen individu. We geven daarom een aantal tips om de babyhuid goed te verzorgen.

Zalf tegen eczeem in het gezicht: bij wondjes door krabben

Een geschikte optie voor het behandelen van zowel seborroïsch eczeem als atopisch eczeem is het gebruik van zalf. Een voorbeeld hiervan is honingzalf, speciaal ontwikkeld voor het aanbrengen op oppervlakkige, open wondjes.

Een geschikte honingzalf is bijvoorbeeld DerMel, dat ontwikkeld is op basis van wetenschappelijk onderzoek. Deze zalf helpt bij het doorbreken van de vicieuze cirkel van eczeemklachten, zoals jeuk en wondjes door het krabben bij eczeem. De zuivere honing in DerMel laat wondjes sneller genezen, werkt jeukstillend en biedt antibacteriële bescherming. Dit zorgt ervoor dat de huid sneller tot rust komt en kan herstellen. 

DerMel bevat natuurlijke ingrediënten, en dus geen corticosteroïden (hormonen) of synthetische antibiotica. Voor ouders kan dit belangrijk zijn, omdat ze hun baby liever niet willen insmeren met ingrediënten die zijn samengesteld uit chemische verbindingen.

Deze zalf is bovendien veilig te gebruiken bij elke leeftijd, dus ook bij baby's jonger dan 3 maanden oud.

Wil je DerMel eerst proberen? Dat kan!

Proefmonster aanvragen

Meer informatie over de werking van DerMel bij eczeemklachten bij baby's is te vinden op de eczeem bij baby en kind pagina van DerMel.

Preventief insmeren met een hydraterende crème

ALHYDRAN Eczema Care is een hydraterende crème met als hoofdbestanddeel pure Aloë Vera-gel. De crème helpt eczeemuitbraken voorkomen. Je gebruikt Eczema Care daarom vooral preventief, bijvoorbeeld wanneer je merkt dat de huid van je baby begint te jeuken of rood begint te worden.

Ook helpt het de huid te herstellen en verzorgen dankzij speciaal toegevoegde ingrediënten. Lees daarover meer op de pagina van ALHYDRAN Eczema Care.

[products=blog_eczeem_gezicht_baby]

Eczema Care is, net als DerMel, geen geneesmiddel voor eczeem. De crème helpt niet de onderliggende aandoening van eczeem te verhelpen. Het helpt de symptomen van eczeem te verminderen.  

De crème mag gebruikt worden zodra de leeftijd van 3 maanden is bereikt. Maar tot en met de leeftijd van 6 maanden is het verstandig om altijd even te overleggen met de huisarts.

Twijfel je alsnog of je baby wel goed reageert op de bestandsdelen in de crème? Doe dan eerst een patch-test: Breng een kleine hoeveelheid aan op een klein deel van de huid van je kind. Bijvoorbeeld op de binnenkant van de pols of de elleboog. Houd het gebied goed in de gaten voor eventuele reacties zoals roodheid, jeuk of zwelling.

Overige tips

Naast het bestrijden van de symptomen van eczeem, geven we tot slot een aantal tips mee aan ouders.

 • Zorg voor een zachte reiniging wanneer er sprake is van atopisch eczeem: Gebruik milde, ongeparfumeerde reinigingsmiddelen voor de gevoelige huid om het gezicht van je baby schoon te houden. Vermijd bovendien ruwe wrijving tijdens het wassen.
 • Gebruik hypoallergene producten: Kies producten die speciaal zijn ontworpen voor de gevoelige huid en vrij zijn van irriterende ingrediënten zoals parfum en alcohol. Je zou daarbij AT14 skincare kunnen overwegen. AT14 producten zijn hypoallergeen en daardoor geschikt voor gebruik bij mensen die last hebben van contacteczeem. Deze huidverzorgingsmiddelen mogen ook gebruikt worden bij baby’s vanaf 3 maanden oud.
 • Kies de juiste kleding: Kies voor je baby kleding die gemaakt is van zachte, ademende stoffen zoals katoen. Vermijd synthetische stoffen en wol, omdat deze de huid kunnen irriteren.

In sommige gevallen kan een huisarts medicinale crèmes of zalven voorschrijven om de ontsteking en jeuk bij (atopisch) eczeem te verminderen. Volg altijd de instructies van de arts bij het gebruik van deze producten op baby’s.

Samenvatting

Het behandelen van eczeemklachten in het gezicht van een baby, vereist zorgvuldigheid.

DerMel huidzalf is een zalf die vooral geschikt is bij wondjes die ontstaan door krabben als gevolg van de jeuk.

ALHYDRAN Eczema Care heeft een wat meer preventieve werking bij eczeem en helpt opvlammingen van eczeem te voorkomen.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert.
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!