Menu
0
12Sep2022
Is eczeem besmettelijk?

Is eczeem besmettelijk?

Nee, eczeem is niet besmettelijk. De huiduitslag kan er ernstig uitzien, maar je kan eczeem niet van iemand anders krijgen. En je kan het ook niet overdragen.

Wat is eczeem?

Laten we beginnen met wat meer uitleg. Eczeem is een huidaandoening met rode, schilferige plekken of juist nattende plekken en vochtblaasjes.

Eczeem ontstaat als de huid ontstoken raakt. Vaak is de huid van mensen met eczeem wat zwakker, de huidbarrière verliest meer vocht en zo heeft de huid minder bescherming. Daarom heb je eerder last van irritatie of een ontstekingsreactie.

Soorten eczeem

Is eczeem een bacteriële infectie?

Nee, eczeem is geen bacteriële infectie. Atopisch eczeem kan wel erger worden door zo’n infectie. Als je last hebt van atopisch eczeem, kan het zijn dat je huid ook reageert op een ‘huideigen bacterie’. Dit is een bacterie die al in je huid voorkomt.

De specifieke bacterie waar mensen met atopisch eczeem op kunnen reageren heet Staphylococcus Aureus of de Stafylokokken bacterie. De huid reageert op deze bacterie met een ontstekingsreactie; je huid wordt rood, gaat jeuken en irriteren.

Kan je eczeem overdragen?

Ook als je erg last hebt van eczeem kun je het niet overdragen. Alleen in een zeer zeldzaam geval; als je al erg lang last hebt van eczeem en je een bepaalde bacteriële infectie bij de eczeemhuid krijgt, kan je dit aan een andere persoon geven. Maar zelfs in dit geval is de kans erg klein dat je iemand besmet (lees meer op huidarts.com).

Is eczeem besmettelijk als het actief is?

Nee, ook als je eczeem erg aan het jeuken is, nat is of er zitten bultjes of wondjes, is het NIET besmettelijk.

Kan je zomaar eczeem krijgen?

Het kan wel gebeuren dat je zomaar eczeem krijgt. Bij contactallergisch eczeem krijg je een huidreactie omdat je in contact bent geweest met een bepaalde stof.

Atopisch eczeem (ook wel constitutioneel eczeem) kun je op latere leeftijd krijgen. De kans hierop is groter als je als kind bijvoorbeeld last had van hooikoorts. Deze aandoeningen vallen allebei onder het ‘atopisch syndroom’.

Je kan eczeem zomaar krijgen, maar NIET van iemand anders. Helaas zat de huidaandoening dan in je eigen huid ‘verborgen’.

Tips tegen eczeem

Eczeem kan een hele uitdagende huidaandoening zijn om mee om te gaan. Jeuk is vaak de ergste klacht. Je huid is snel droog, gaat eerder ontsteken en irriteren. Dat veroorzaakt allemaal jeuk.

Tips:

  • Probeer waar het kan niet met eczeemplekken in water te zitten. Bijvoorbeeld handschoenen dragen bij de afwas als je handeczeem hebt.
  • Smeer verzorgende crème na het douchen of badderen om de vochtbalans van je huid te ondersteunen.
  • Gebruik DerMel honingzalf om krabwondjes te herstellen.
  • Smeer crème tegen de jeuk
  • Probeer niet te krabben, dit maakt jeuk erger (zachtjes wrijven is al beter dan krabben, maar liefst ook niet wrijven) 

Bekijk ALHYDRAN Eczema Care

ALHYDRAN Eczema Care

Reacties

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.