Menu
EUR
Wat zijn smetplekken?

Wat zijn smetplekken?

Smetplekken kunnen bij iedereen voorkomen. Maar bepaalde groepen mensen behoren tot de risicogroep. In dit blog leggen we je uit wat smetplekken zijn, wie er last van kunnen hebben en hoe je smetplekken herkent.

Een smetplek is een huiduitslag of vorm van eczeem die voorkomt op plekken waar huid tegen huid aanligt, oftewel bij de lichaamsplooien. Vooral onder de borsten en in de liezen komt de eczeem voor. De medische term voor smetplekken is “intertrigineus eczeem” of “intertrigo”. De betekenis van Intertrigo is ‘smetten’. Nederlanders hebben het daarom ook wel eens over ‘smetten’.

Smetplekken zijn dus een vorm van eczeem. Maar hoe ontstaat eczeem, waar komt eczeem vandaan? 

Het is een aandoening waarbij de huid ontstoken raakt. Er zijn verschillende soorten eczeem.

Het kan bijvoorbeeld aangeboren zijn (atopisch eczeem, ook wel constitutioneel eczeem genoemd) of een reactie zijn op gisten op de huid (seborroisch eczeem). Eczeem kan ook worden veroorzaakt door contact met irriterende stoffen (irritatie-eczeem, ortho-ergisch eczeem). Of door stoffen die een allergische reactie opwekken (contact-allergisch eczeem).

Bij smetplekken heb je last van irritatie-eczeem. Huid-op-huid contact, warmte en het schuren van de kleding kan in lichaamsplooien zoals bijvoorbeeld oksels en liezen leiden tot chronische irritatie van de huid.

Hoe ontstaan smetplekken?

Meerdere factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van smetplekken. Wanneer de zomer aanbreekt neemt door de warmte het aantal mensen met smetten vaak toe. Wanneer je daarbij ook overmatig transpireert (vocht) neemt de kans op smetplekken extra toe. Ook een gebrek aan voldoende luchtstroom langs de huid kan meespelen. Hier is snel sprake van wanneer twee huiddelen tegen elkaar aan liggen. De invloed van strakke kleding kan hierin ook meespelen.

Wie hebben last van smetplekken?

De eczeemvorm kan bij iedereen en op alle leeftijden voorkomen, maar smetplekken kom je vooral tegen bij onderstaande doelgroepen.

  • Bij baby's. Die zijn in de eerste maanden namelijk wat molliger. Wanneer smetplekken bij baby’s specifiek op de billen voorkomen noemen we dat luieruitslag.
  • Bij gezette vrouwen. En dan met name vrouwen met grotere borsten en zwangere vrouwen.
  • Ook patiënten met suikerziekte zijn vaak gevoelig voor smetplekken. Bij deze groep genezen wondjes minder snel en dus is de kans op infecties groter.
  • Tot slot zijn er de patiënten die last hebben van urine-incontinentie of patiënten die genoodzaakt zijn om in bed of in een rolstoel te verblijven. Ook ouderen kunnen daarom veel last hebben van smetplekken.

Waar komen smetplekken op het lichaam voor?

Smetplekken zie vooral in de lichaamsplooien, onder de borsten (bij vrouwen) en in de liezen. Maar ook kom je ze tegen onder de buik (denk aan vetopslag rondom de buik), onder de oksels, tussen de tenen en smetplekken tref je zelfs aan in de bilnaad en achter de oren. Het zijn allemaal plekken waar de huid kan samenkomen.

Hoe ziet een smetplek er uit?

De aandoening begint als een wazig uitziende nattende roodheid in de plooien. Zo kunnen er dus smetplekken ontstaan onder de oksels , in de lies en onder de borsten. De aandoening kan gepaard gaan met (pijnlijke) kloofjesvorming of wondjes.

Zijn smetplekken besmettelijk?

Gisten en schimmels kunnen de smetplekken erger maken. En daarmee wordt het ook besmettelijk voor anderen, waardoor je het dus kunt doorgeven. De schimmel of gist kom je tegen in huidschilfers. Wanneer die beginnen los te raken komen ze op vloeren van bijvoorbeeld zwembaden of doucheruimten. Hierdoor ontstaat de kans dat anderen ze op de huid krijgen.

Lees ook het blog: Smetplekken behandelen

Symptomen van smetplekken

Smetplekken herken je aan een aantal verschijnselen of kenmerken. 

Smetplekken kunnen jeuken

Er kan lichte jeuk ontstaan bij een smetplek. Vaak ontstaat dit in de beginfase al. Na verloop van tijd kan de jeuk erger worden in combinatie met extreme roodheid en pijn.

Roodheid (Erytheem)

Een smetplek herken je altijd aan de aanwezigheid van (glanzende) roodheid aan beide zijden van de plooi. We noemen dat Erytheem, maar wat is de betekenis daarvan? Erytheem is een benaming voor roodheid van de huid als gevolg van vaatverwijding.

Nattende huid (exsudaatvorming)

Smetplekken kunnen na een tijdje samengaan met een nattende huid. Dat wordt exsudaatvorming of wondvocht genoemd. Soms kan de aanleiding een al beginnende ontsteking zijn en restjes pus bevatten.

Maceratie

Een ingewikkeld woord. Wat is Maceratie precies? Het geeft het proces aan, waarin het weefsel van de huid lange tijd wordt blootgesteld aan vocht en warmte. Denk aan zweet en urine wat, naast dat het nat is, ook warm aanvoelt. Het gevaar hierbij is dat de huid opgelost raakt en daardoor erg gevoelig wordt. De huid kan kapot raken, waardoor gaten ontstaan.

Kloven/fissuren

Een ander kenmerk van smetplekken zijn de kleine scheurtjes die kunnen ontstaan. Dit worden ook wel kloven of fissuren genoemd. Deze kunnen behoorlijk pijn doen.

Symptomen van geïnfecteerde smetten

Door wrijving en vocht wordt de beschermlaag van de huid aangetast en raakt geïrriteerd. In dit stadium is de smetplek gevoeliger voor infecties, vaak veroorzaakt door gisten, schimmels en zo nu en dan door bacteriën.

Smetten waarbij gisten, schimmels (Candida albicans) en bacteriën de huid aantasten, noemen we geïnfecteerde smetten. Die zijn weer te herkennen aan de onderstaande symptomen.

Pukkels, schilfers en vlekjes aan de randen

Constateer je aan de randen van de rode plekken kleine pukkeltjes, schilfers of vlekjes? Medici noemen dit verschijnsel ook wel eilandjes voor de kust (collerettes).

Pus en korstvorming

Wanneer er een bacteriële infectie ontstaat zien we pusvorming en korstjes, soms met een nare geur. Smetplekken kunnen dus stinken.

Erosie of excoriatie

Van erosie spreken we als er huidbeschadiging optreedt in een deel van de epidermis en bovenste deel van de dermis. Vergelijkbaar met wat je aantreft bij een `

Je weet nu het een en ander over smetplekken en kunt het bij jezelf herkennen. Lees in het blog smetplekken behandelen wat je aan smetplekken kunt doen.

Andere blogs die misschien ook interessant zijn om te lezen:

 

 

 

 

 

 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert.
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen