Menu
EUR
Eikenprocessierups huiduitslag herkennen

Eikenprocessierups huiduitslag herkennen

Hoe kun je eikenprocessierups huiduitslag herkennen? De rode bultjes en erge jeuk verraden al wat. Wij leggen het (brand)haarfijn uit én wat te doen bij uitslag.

Snel naar…

Eikenprocessierups uitslag herkennen

De huiduitslag die de eikenprocessierups veroorzaakt komt door de brandharen die het beestje loslaat. Deze zijn zo licht dat ze op de wind door de lucht vliegen en op je huid en kleren terechtkomen.

De uitslag ziet eruit als (kleine) rode bultjes of vlekken. Hoe de huid precies reageert kan per persoon verschillen. Vaak zijn het meerdere kleine plekjes bij elkaar. Onderstaande foto’s van de huiduitslag geven een indruk hoe het eruit kan zien.

Foto’s huiduitslag van de eikenprocessierups brandharen (bron: huidarts.com)

Jeuk

Waarom jeukt je huid? De brandharen van de eikenprocessierups hebben weerhaakjes, waardoor ze in de huid blijven steken. De haren zorgen dan voor kleine ontstekingen in de huid. Klachten zoals jeuk en een geïrriteerde huid kunnen twee weken aanhouden.

Onze honingzalf tegen jeuk proberen?

Rode bultjes

De rode bultjes die je op de huid ziet, zijn de ontstekingen van de huid. Vaak zijn er meerdere kleine rode bultjes te zien als resultaat van de eikenprocessierups brandharen.

Ze lijken ook op muggenbulten. Vaak heb je bij de processierups (veel) meer plekjes dan bij een paar muggenbulten. In beide gevallen geldt de regel NIET krabben. Dit maakt jeuk erger.

Wat te doen bij eikenprocessierups uitslag?

Thuisarts.nl geeft een aantal adviezen wat je het beste kunt doen bij eikenprocessierups huiduitslag:

1. Gebruik plakband om haren weg te halen

Als je ziet dat een specifieke plek op je lichaam wat bultjes heeft, dan kun je hier eerst plakband op plakken. Wanneer je het er weer afhaalt, gaan de brandharen van de processierups ook mee.

2. Was je kleding

Als je denkt dat er haren van de processierups in je kleding zitten, doe deze dan uit en was ze op minimaal 60 graden om van de haren af te komen.

3. Spoel je huid af met veel lauw water

Door te douchen kan je ook veel brandharen wegspoelen.

4. Niet krabben of wrijven

De huid krabben of wrijven maakt de jeuk alleen maar erger. Probeer van de brandharen van de processierups af te komen (met plakband/door te douchen) of smeer een crème tegen jeuk.

5. Verkoelende zalf of crème tegen erge jeuk

Heb je veel last van jeuk? Dan kun je een zalf smeren; zoals DerMel. Deze honingzalf helpt je huid herstellen van ontstekingen door de processierups en brengt het tot rust. 

Smeer het wel pas nadat je plakband hebt gebruikt en/of hebt gedoucht, zo weet je zeker dat je af bent van de haartjes die de jeuk veroorzaken.

Tips om processierups huiduitslag te voorkomen

In parken en bossen (met veel eiken) komen de eikenprocessierupsen het meest voor. Deze kun je vermijden, maar wij snappen ook goed dat je met lekker weer wel daar naartoe wilt. Met deze tips kun je uitslag buiten voorkomen:

  • Bedek je keel, armen en benen met kleding
  • Ga niet op de grond zitten (of leg een kleed neer)
  • Leg deze adviezen uit aan je kinderen (ook dat zij bijvoorbeeld niet de rupsen of nesten aanraken)

Heb je zelf eikenprocessierupsen in uw tuin? Kom hier dan niet in de buurt. Bel de gemeente of huur iemand in om de rupsen te laten verwijderen.

Verlicht uw huidklachten met DerMel

[products=blog_hoe_verzorg_je_schaafwonden]


Reacties (0)

gravatar
Lut De caluwe
Geplaatst op 2022-08-07 12:32:28
Mijn man heeft kennis gemaakt met de haartjes vn de rups, niet om mee te lachen, heel veel jeuk.
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen