Menu
0
05Mar2024
Luieruitslag: pijnlijke open wondjes

Luieruitslag: pijnlijke open wondjes

Niets is zo vervelend als zien dat je baby last heeft van rode billetjes of zelfs pijnlijke open wondjes op de billen. Grote kans dat dit komt door luieruitslag. het is een veelvoorkomend ongemak. Maar liefst 35 tot 40 procent van de baby's tussen de negen en twaalf maken krijgt ermee te maken. Maar... wat kun je doen tegen luieruitslag?

Wat is luieruitslag?

Luieruitslag, ook bekend als luierdermatitis, is een veelvoorkomende huidaandoening bij baby's en peuters. Het treedt op als gevolg van langdurige blootstelling van de huid aan vocht, urine, ontlasting en wrijving. Deze wrijving wordt veroorzaakt door het dragen van luiers.

Ouders kunnen luieruitslag bij hun kindje herkennen aan roodheid en irritatie. Dat is het eerste stadium. Wanneer de uitslag verder gevorderd is, ontstaan er kleine rode bultjes (papels) of open wondjes op de huid, Op dat moment kan de situatie voor je kindje een stuk pijnlijker zijn.

Luieruitslag treedt vaak op in het luiergebied, waaronder met name de billetjes, maar soms ook de huid rond de vagina of de balzak, en soms de bovenbenen of in de liezen.

Nu we weten wat luieruitslag is, is een logische vervolgvraag waardoor deze kapotte rode billetjes en wondjes bij je baby ontstaan?

Tip: DerMel honingzalf kan helpen bij luieruitslag.

Liever eerst proberen? Dat kan! Vraag een proefmonster aan.

Proefmonster aanvragen

Wat is de oorzaak van luieruitslag? 

De urine en ontlasting van de baby’s bevatten stoffen die invloed hebben op de pH-waarde van de huid. Samen met de wrijving tussen de luier en de huid veroorzaakt dit een warme, vochtige, broeierige omgeving. Hierdoor wordt de huid week en raakt het geïrriteerd. Zo ontstaan er rode, kapotte billen doordat de huid ontstoken raakt

Wanneer een baby te lang dezelfde luier om heeft, blijft de poep of plas te lang in de luier zitten. De huid onder de luier wordt daardoor extra zacht en kwetsbaar omdat deze lang nat blijft. Vooral als er ontlasting op of tussen de kapotte huid van kleine wondjes komt, doet dat pijn.

Rode uitslag ontstaat sneller als je baby last heeft van diarree. 

Wanneer is er sprake van luieruitslag en wanneer van een schimmelinfectie?

Luieruitslag kan nog wel eens verward worden met een schimmelinfectie. Dat komt omdat beide aandoeningen op elkaar lijken.

Luieruitslag wordt, zoals eerder besproken, meestal veroorzaakt door irritatie als gevolg van vocht, wrijving, of chemische stoffen in luiers, doekjes en zeep. Het zorgt voor milde irritatie, roodheid en open wondjes.

Een schimmelinfectie in het luiergebied wordt vaak veroorzaakt door een gist. Dit is meestal de Candida, die gedijt in warme, vochtige omgevingen. De irritatie en roodheid kan intenser zijn, dan bij luieruitslag en zich voordoen als schilfering, kleine rode bultjes, of rode vlekken met scherpe randen.

Wanneer er dus sprake lijkt te zijn van extreme luieruitslag, zou het best kunnen dat er sprake is van een schimmelinfectie.

Maar het is belangrijk op te merken dat luieruitslag en een schimmelinfectie elkaar niet uitsluiten. Ze kunnen zelfs samengaan.

Kan luieruitslag kwaad? 

Luieruitslag is een onschuldige kwaal. Je hoeft er niet voor naar de huisarts. Maar dit betekent natuurlijk niet dat je baby er niet veel last van heeft. Het fijnste voor je kleintje is natuurlijk om de billetjes zo goed mogelijk te verzorgen zodat de luieruitslag weggaat. 

Wat te doen tegen luieruitslag? 

Gelukkig zijn er manieren om wat aan de luieruitslag van je kindje te doen. We leggen het uit.

Wat smeer je op luieruitslag?

DerMel honingzalf is een zalf met natuurlijke ingrediënten geschikt bij luieruitslag. Het belangrijkste ingrediënt is zuivere honing. Dit heeft een kalmerende en herstellende werking op de geïrriteerde huid. Het zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen en dat de huid tot rust komt. 

DerMel biedt niet alleen verzorging maar ook antibacteriële bescherming. Dit helpt om verdere infecties te voorkomen, waardoor het een effectieve en beschermende oplossing is voor de gevoelige babyhuid.

DerMel is geschikt voor alle leeftijden, bevat geen hormonen of steroïden en je kan het zo vaak gebruiken als nodig is. Je kunt de zalf ook preventief op de billetjes smeren.

Meer over DerMel

Wat kun je nog meer doen?

  • Verschoon de luier zeer regelmatig (soms tot wel 8 keer per dag). Een poepluier snel verschonen is belangrijk, zeker als je kindje diarree heeft.
  • Maak de billetjes schoon met lauw water.
  • Komt poep moeilijk van de huid af? Doe dan wat baby-olie op een billendoekje.
  • Gebruik ‘neutrale’ billendoekjes, zonder parfum of zeep. Gebruik ook geen zeep bij de billen. Dit beschadigt de huid.
  • Smeer de huid eventueel in met zinkzalf of zinkolie. Het helpt de natte huid weer een beetje te drogen, maar het heeft niet de verzorgende werking als DerMel.
  • Gebruik je katoenen luiers? Spoel ze na het wassen extra uit in water met azijn: een eetlepel azijn per liter water. Dit verwijdert restjes zeep uit de luiers.
  • Tot slot, het is ook goed om je baby even een tijdje met blote billen te laten liggen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.