Menu
EUR
Hoe moet je smetplekken behandelen?

Hoe moet je smetplekken behandelen?

Smetplekken veroorzaken roodheid en jeuk. Ze kunnen bovendien erg pijnlijk zijn en op zichtbare plekken ontstaan. Gelukkig kunnen smetplekken behandeld worden en voorkom je zo dat het een chronisch probleem wordt.

Het behandelen van een smetplek kan op meerdere manieren. Belangrijk is dat het een juiste aanpak is van de onderliggende oorzaak.

In dit blog leggen we je uit hoe je deze eczeemvorm kunt voorkomen of behandelen. Eerst bespreken we kort wie er het meeste risico lopen op het ontstaan van smetplekken

Wie hebben het meest last van smetplekken?

De eczeemvorm kan bij iedereen en op alle leeftijden voorkomen, maar smetplekken kom je vooral tegen bij onderstaande doelgroepen.

  • Bij baby's. Die zijn in de eerste maanden namelijk wat molliger.
  • Bij gezette vrouwen. En dan met name vrouwen met grotere borsten en zwangere vrouwen.
  • Ook patiënten met suikerziekte zijn vaak gevoelig voor smetplekken. Bij deze groep genezen wondjes minder snel en dus is de kans op infecties groter.
  • Tot slot zijn er de patiënten die last hebben van urine-incontinentie of patiënten die genoodzaakt zijn om in bed of in een rolstoel te verblijven.

Smetplekken voorkomen

Hoe zorg je ervoor dat er bij jou geen smetten ontstaan, terwijl je bijvoorbeeld wel tot een risicogroep behoort. Lees het hieronder:

Verzorg dagelijks je huid goed

Was je dagelijks en dep de huidplooien goed droog. Gebruik niet al te veel zeep (parfumvrij) en spoel zeepresten goed af. Bekijk elke paar dagen hoe de huid er bij staat en met name de huidplooien. Heb je last van incontinentie? Dan direct jezelf verschonen, wassen en je goed afdrogen.

Voorkom overmatig transpireren

Zorg voor een koele omgeving door het verlagen van de omgevingstemperatuur en het dragen van katoenen of ademende kleding.

Voorkom huid-op-huid contact, draag ondersteunende kleding

Hierbij moet je denken aan goedsluitend, niet knellend ondergoed (bijvoorbeeld met pijpjes) voor zowel mannen als vrouwen. Voor vrouwen geldt: draag bij voorkeur geen string, maar ondergoed van katoen (BH, hemd, T-shirt). Mannen worden aangeraden een suspensoir te dragen. Als nachtkleding wordt een katoenen pyjamabroek aangeraden in plaats van een nachtjapon.

Geen pasta’s, poeders of föhn in de huidplooien

Gebruik liever geen poeders, pasta’s of zinkzalf. Waarom? Deze substanties kunnen gaan klonteren en zijn daardoor moeilijk te verwijderen. Ook sluiten ze de huid af. De huid kan niet ademen, waardoor de kans op smetten juist toeneemt. Het gebruik van een föhn voor het drogen van de huidplooien lijkt in eerste instantie een goed idee. Maar je loopt het risico op verbranding en uitdroging van de huid.

Smetplekken behandelen

Wat valt er te doen tegen smetplekken? Wellicht heb je al last van een beginnende fase van smetplekken. Blijf dan in ieder geval doorgaan met bovenstaande maatregelen. Hieronder bespreken we wat je verder kunt doen aan al aanwezige smetplekken. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen.

Een wond-of eczeemzalf voor smetplekken

Wanneer smetplekken niet weg gaan of zelfs groter worden, dan kan dat mogelijk door een bacterie komen die een infectie veroorzaakt. Een honingzalf kan dan de oplossing zijn. Welke honingzalf helpt goed voor smetplekken? Dermel huidzalf bijvoorbeeld, want dit is een zalf die helpt tegen wonden en eczeem. Dit komt door de sterke antibacteriële werking van zuivere honing. De bacteriën kunnen de wond niet meer binnendringen waardoor de smetplek sneller geneest. Lees meer over Dermel huidzalf.

[products=blog_dermel]

Tip: Wil je DerMel eerst uitproberen? Dat kan! Vraag een proefmonster aan.

Proefmonster aanvragen

Verbandkleding van DermaSilk

DermaSilk verbandkleding is speciaal ontwikkeld voor allerlei huidaandoeningen. De kleding van DermaSilk heeft een aantal onderscheidende kenmerken.

  • De antibacteriële werking. Dit voorkomt dat smetplekken infecteren. Met name voor suikerpatiënten is dit van belang zijn.
  • De PH-neutrale stof vermindert irritaties, jeuk en pijn.
  • De werking van DermaSilk is wetenschappelijk

Verbandkleding van DermaSilk is er voor zowel volwassenen en kinderen als baby’s.

Verbandkleding voor baby's

Deze kledinglijn is speciaal gemaakt om de balans van de babyhuid te respecteren, beschermen en ondersteunen. Het assortiment bestaat onder andere uit het slobbroekje en het rompertje. Trek eerst het broekje aan en draag het rompertje eroverheen. De kleding doet dienst als krabpak.

Let op! Smetplekken komen vooral veel voor in het luiergebied bij baby’s als gevolg van urine en poep in de luier die tegen de huid aandrukt. We noemen dat dan luieruitslag. Heeft jouw baby last van luieruitslag? Dan is een huidzalf zoals DerMel een betere oplossing. Verbandkleding kan dan alsnog over de luier gedragen worden. Je gebruikt de verbandkleding dan voor andere delen van het lichaam waar smetplekken voorkomen.

Verbandkleding voor volwassenen

Voor vrouwen is er het damesshirt met lange mouwen om daarmee de plekken rondom de borsten aan te pakken. Verstandig is om dan eerst het shirt aan te doen en de BH erover heen te trekken.

DermaSilk Intimo ondergoed is geschikt voor smetplekken in de genitale zones en rondom de lies. Voor dames is er bijvoorbeeld de heupslip en de broekslip en voor heren de boxershort.

Bekijk het complete assortiment van DermaSilk. 

Overleg met je huisarts

Twijfel je ergens over of blijf je last houden van de plekken? Neem contact op met je huisarts. Merk je bijvoorbeeld dat na een week of twee de getroffen maatregelen niet aanslaan, dat de huid schade ondervindt doordat het kapot gaat, of dat de smetplekken blijven ruiken? Plan dan een afspraak in.

FAQ

Ontstaan smetplekken door schimmels?

Nee, smetplekken ontstaan niet door een schimmel. Maar smetplekken kunnen, door de afbraak van de huid, schimmels juist wel veroorzaken. Datzelfde geldt voor bacteriën en gisten.

Verwar smetplekken niet met liesschimmel. Dat is een andere kwaal met duidelijk andere verschijningsvormen. Je herkent ze duidelijk aan de rode ringvormen.

 

 

 

 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert.
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen