Menu
EUR
Huidirritatie of allergie: uitleg & tips!

Huidirritatie of allergie: uitleg & tips!

Is mijn huid geïrriteerd of heb ik last van een allergie? Ga naar de huisarts om het echt zeker te weten. Wij leggen de verschillen uit tussen huidirritatie en allergie. Met tips voor verzorging!

Wat is huidirritatie?

Huidirritatie is een reactie van je lichaam op een ‘lichaamsvreemde’ stof. Dit kan schoonmaakmiddel zijn, parfum, maar ook bijvoorbeeld warmte of kou. Je kan last krijgen van een rode, jeukende huid, die soms pijn doet.

huiduitslag buik

Bij huidirritatie krijg je ook pas een reactie als je vaak (meerdere dagen) of lang in contact bent geweest met een irriterende stof.

Gelukkig is een irritatie bij de huid meestal van korte duur. Je huid is licht geïrriteerd en geneest sneller dan bij een allergische reactie.

Verzorg je gevoelige of geïrriteerde huid

Wat is een allergische huidreactie?

Bij een allergische huidreactie gebeurt er veel meer in je lichaam dan bij irritatie. Een allergische huidreactie heet ook wel contactallergie. Het ontstaat ook door contact met een bepaalde stof: contactallergenen.

Je huid reageert niet op zo’n contactallergeen, tenzij je er allergisch voor bent.

Als je lichaam in contact komt met die stof en je bent allergisch, gaat het immuunsysteem aanslaan op deze ‘bedreiging’. Je krijgt dan een allergische reactie.

Er start een proces waarbij je lichaam van binnenuit gaat reageren en je ziet dit op je huid. Je krijgt last van rode, jeukende huid, bultjes, uitslag en soms nattende plekken en/of blaasjes.

Bij contactallergie krijg je eerder een reactie en blijft deze reactie langer aanwezig. LET OP: bij contactallergie geeft je lichaam gelijk een reactie, maar het kan zijn dat je die pas 2 of 3 dagen later echt ziet. Contactallergie kan dus ontstaan door parfum dat je 2 dagen eerder voor het eerst gebruikte.

Meer lezen over contactallergie

Verschillen huidirritatie en allergie

Overeenkomsten bij irritatie en allergie:

  • Reactie op een ‘lichaamsvreemde’ stof (parfum, schoonmaakmiddel, shampoo)
  • Reactie is: rode huid, uitslag, jeuk, schilfers, bultjes, blaasjes

Verschillen bij irritatie en allergie: 

Irritatie Allergie 
Irritatie duurt kort, gaat snel weer over.  Allergie duurt lang en de huidreactie kan weken  aanhouden. 
Irritatie zorgt voor lichte klachten (uitslag, jeuk).  Schilfers, bultjes of blaasjes kunnen ook bij irritatie  ontstaan maar gaan snel weer over.  Allergie zorgt voor zwaardere klachten (zware  uitslag, jeuk, bultjes, nattende huid)
Bij irritatie geeft de huid een reactie. Bij allergie geeft het immuunsysteem een reactie.

 

Twijfel je of je last hebt van contactallergie? Ga naar de huisarts. Deze kan je doorsturen naar de dermatoloog voor een allergie-plaktest. Zo weet je zeker of je ergens allergisch voor bent.

Meer lezen over allergene stoffen

Allergene stoffen en irriterende stoffen

Stoffen of ingrediënten in shampoos of andere verzorgingsproducten kunnen irriterend zijn (ze beschadigen de huid), allergeen zijn (zorgen voor een allergische huidreactie) of allebei. Als een stof alleen een contactallergeen is, dan geeft je huid alleen een reactie als je allergisch hiervoor bent.

Geen makkelijk verhaal. En omdat de reactie van de huid bij allergie en bij irritatie op elkaar lijken, is het ook nog eens moeilijk om de twee uit elkaar te houden. Wil je zeker weten waar je last van hebt, ga dan naar de huisarts, dermatoloog of allergoloog.

Gelukkig is het bij zowel een huidallergie én bij irritatie een goed idee om milde huidverzorging te gebruiken. Lees hieronder de tips.

Tips: verzorging en behandeling

→ Ga voor een professionele behandeling altijd naar een medisch professional. Wij geven hier alleen tips.

Bij huidirritatie heb je gelukkig minder last van de reactie van je huid. Wat je kunt doen om de reactie te voorkomen is neutrale verzorgingsmiddelen gebruiken. Zo ga je al veel irriterende stoffen uit de weg.

Contactallergie behandelen is moeilijk. Het advies wat veel gegeven wordt is: ga de stoffen waar je allergisch voor bent uit de weg. Dat is natuurlijk niet altijd even gemakkelijk als dat een stof is die in bijna elke shampoo of douchecrème zit.

Dermatologie-winkel.nl heeft verzorgingsproducten zonder bekende contactallergenen, genaamd AT14 skincare. Dit betekent dat je ze veilig kunt gebruiken als je contactallergie hebt. Ook als je last hebt van huidirritaties of een gevoelige huid kun je deze shampoos en crèmes prettig gebruiken.

Bekijk AT14 skincare


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert.
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen