Menu
0
20Jul2021
Contactallergie (in het gezicht): oorzaken en symptomen

Contactallergie (in het gezicht): oorzaken en symptomen

Contactallergie is de allergische reactie van de huid op een stof of materiaal van buitenaf. Deze huidaandoening kan eruit zien als roodheid, zwelling, vochtblaasjes, schilferige- of droge huid.

Een ‘plotselinge’ allergische reactie van uw huid kan dus contactallergie zijn. Dit lijkt vaak op eczeem (contacteczeem) of ontstoken huid en kan verschillende oorzaken hebben.

De huidaandoening heeft twee stadia die er op een bepaalde manier uitzien.

 1. Het acute stadium ziet eruit als roodheid, zwelling en/of vochtblaasjes.
 2. Het chronische stadium geeft minder roodheid. De huid wordt dikker en meer schilferig en droog.

De ernst van de huidreactie is afhankelijk van de stof of materiaal waarmee u in aanraking komt en voor hoe lang. Een product zoals douchegel kan allergie-opwekkende stoffen bevatten, maar omdat u deze snel weer afspoelt kan de reactie van het lichaam weinig tot niet aanwezig zijn.

Bij klachten is het altijd een goed idee om uw arts of dermatoloog te benaderen voor mogelijke behandeling.

Wij leggen hieronder veelvoorkomende oorzaken van contactallergie uit. Onderaan dit artikel vindt u een lijst met stoffen en materialen die veelal contactallergie veroorzaken.  

Lees over contactallergie:

In het gezicht

Bij contactallergie in het gezicht kan het gaan om een materiaal of stof dat u in het gezicht draagt of wat er langs komt. U krijgt dan een rode plek, zwelling of juist schilfers en droogheid in het gezicht.

Bepaalde make-up of verzorgingsproducten kunnen contactallergie veroorzaken. Een dagcrème of bijvoorbeeld foundation zit namelijk langer op uw gezicht dan bijvoorbeeld douchegel. Dit verhoogt de kans op een allergische reactie.

Douchegel kan echter ook voor de huidaandoening zorgen. Daarom is het handig om toch die ingewikkelde ingrediëntenlijst te bekijken, als uw huid een reactie geeft.

De huid op uw gezicht kan ook reageren op het materiaal verwerkt in uw bril. Dit kunnen acrylaten (bindmiddel in verf), metalen of kunststof zijn. Een eventuele oplossing hiervoor is om een titanium bril aan te schaffen. Stel dan wel vast met uw dermatoloog of uw bril de oorzaak is van uw contactallergie.  

In of rond de ogen

Contactallergie bij de ogen ziet er vaak rood uit. De huid kan hierbij gaan opzwellen of u kunt juist droge of schilferige huid krijgen. U kunt dan last hebben van een make-up product, verzorgingscrème, materiaal van uw bril of nagellak.

Omdat make-up zoals foundation of een dagcrème langer op uw huid zitten, is de kans hoger dat dit contactallergie veroorzaakt.

Oogdruppels of lenzenvloeistof kunnen ook contactallergie veroorzaken bij de ogen. Als u vermoedt hier last van te hebben is het belangrijk te stoppen met het gebruik van deze producten. Neem dan contact op met uw arts of dermatoloog.

Op het hoofd

Contactallergie op uw hoofd uit zich in rode, schilferige en/of jeukende hoofdhuid. Dit kan ontstaan na het douchen/haren wassen of bijvoorbeeld haren verven.

In shampoo en douchegel zit vaak de stof cocamidopropyl-betaine. Deze stof zorgt voor een ‘schuimend effect’, maar kan dus ook voor een allergische huidreactie zorgen.

In veel soorten haarverf, zoals permanent verf, zitten chemische stoffen die een reactie van uw huid kunnen veroorzaken. Bekijk de lijst onderaan dit artikel wat de mogelijke oorzaak kan zijn.

Op de handen

Contactallergie op de handen (of polsen) zijn vaak de gevallen die met beroepen te maken hebben. In de volksmond kapperseczeem, metselaarseczeem of bijvoorbeeld bakkerseczeem. Bij het uitoefenen van het beroep komt u langere tijd met een bepaalde stof in contact.

Kappers komen bijvoorbeeld veel in aanraking met de stoffen in shampoos en haarverf. Kapperseczeem is een contactallergie die ontstaat op de handen/polsen van kappers vanwege de allergie-opwekkende stoffen in producten die zij veel gebruiken.

Ook nagellak en acrylnagels kunnen een allergische reactie veroorzaken. De huid bij uw vingertoppen reageert hier waarschijnlijk op. De vingertoppen zwellen op en worden rood.

Hiernaast kan uw huid allergisch reageren op bijvoorbeeld een bepaalde plant waaraan u met uw handen heeft gezeten.

Uw handen kunnen (op bepaalde plekken) rood worden en opzwellen of droog en schilferig worden.

Op de voeten

Bij contactallergie op de voeten heeft u waarschijnlijk last van uw schoenen, sokken/kousen of een bepaalde crème.

Uw huid kan een reactie geven op het materiaal van de schoenen of bijvoorbeeld de lijmstof of metaal verwerkt in de schoen.

De huidaandoening op de voeten ziet eruit als een rode, geïrriteerde plek. Dit kan rond de rand van de schoen zijn, als u een allergische reactie heeft op bijvoorbeeld de lijm die in de schoen wordt gebruikt.

Contactallergie behandelen

De contactallergie reactie zelf is moeilijk te behandelen, maar de stof of materiaal uit de weg gaan kan makkelijk zijn.

Contactallergie treedt op een bepaalde plek op. Als dit bijvoorbeeld op uw gezicht is, is het een goed idee om tijdelijk geen dagcrème, make-up of uw gebruikelijke douchegel op het gezicht te gebruiken. Bij contactallergie voor metalen is ons advies; uw armband of horloge (tijdelijk) niet dragen. Zo kunt u zien of uw huid reageerde op een van deze materialen.

Hypoallergene huidverzorging

Om de gevoelige huid met contactallergie te verzorgen, helpt het om hypoallergene producten te gebruiken. Dit betekent dat een product weinig of geen allergie-opwekkende stoffen bevat.

LET OP: helaas is de term ‘hypoallergeen’ niet beschermd. In veel producten zit bijvoorbeeld alsnog parfum (een allergie-opwekkende stof), terwijl er hypoallergeen op het label staat.

Dermatologie-winkel.nl biedt AT14 huidverzorgingsproducten aan, die écht hypoallergeen zijn. Wij kunnen garanderen dat deze producten geen klinisch bewezen allergenen bevatten.

Bij klachten van contactallergie is het altijd een goed idee om uw arts of dermatoloog te benaderen voor mogelijke behandeling. Een dermatoloog kan precies testen voor welke stof of materiaal u allergisch bent.

Hypoallergene huidverzorging

Lijst met allergie-opwekende stoffen en materialen:

Haarverf en badproducten (gezicht en hoofd)

 • Cocamidopropyl-betaine (in shampoos en badproducten)
 • Ammoniumpersulfaat (in blondeermiddel)
 • P-phenyleendiamine base (in haarverf)
 • Paraphenyleendiamine (in haarverf)
 • P-tolueendiaminesulfaat (in haarverf),
 • Ammoniumthioglycolaat (in permanentvloiestof)
 • Glycerylthioglycolaat (in permanent haarverf), propyleen glycol, antioxydantia, colofonium, phenylsalicylaat, propolis en kleurstoffen
 • Resorcinol (in haarverf)
 • Kathon CG en formaldehyde (in conserveermiddelen in kappersproducten)

Verzorgingsproducten en cosmetica (gezicht, hoofd en ogen)

 • Parfum(grondstoffen)
 • Formaldehyde hars (in nagellak en nagelverstevigers)
 • Lanoline (in zalf)
 • Zonnebrandcrème (bijv. de stoffen dibenzoylmethanen en benzophenonen)
 • Methylisothiazolinone (conserveermiddel in dagcrème)

Schoenen, sokken en zalf (voeten)

 • Metalen zoals nikkel en cobalt (in leer van schoenen)
 • Lijmstof (in schoenen)
 • Stoffen gebruikt tijdens het looien van leer: chroomzouten en thiocyanomethylthio-benzo-thiazole (TCMTB)
 • Lijmen: neopreen, waarin para-tert-butylphenol-formaldehydehars, dodecylmercaptan en polyurethaan
 • Harsen op basis van rubber en colofonium, polyurethaan, polyester, acrylaat, polyvinylacetaat , cellulose en epoxyhars.
 • “Splitleer” (leer bedekt met filmpje van polyurethaan of polyvinylchloride (PVC))
 • Rubbertoevoegsels: diaminodifenylmethane, carbamaten en en PPD derivaten.
 • Kleurstoffen die gebruikt zijn in de schoen.
 • Zalf (w.o. corticosteroïd zalven, antibiotica of antischimmelmiddelen)
 • Sokken en kousen (allergie voor de kleurstoffen hierin)

Overige stoffen en materialen

 • Metalen zoals nikkel en cobalt (van een armband/horloge) (ook aanwezig in cement en leer)
 • Acrylaten in het brilmontuur
 • Conserveringsmiddelen zoals formaldehyde, parabenen, Kathon CG, Euxyl K400 (in lenzenvloeistof of oogdruppels)
 • Latex (in handschoenen)
 • Rubber en plastic: mercaptobenzothiazole (MBT), tetramethylthiuram-disulfide (TMTD), diphenylguanidine (DPG) en colofonium

Bronnen bij dit artikel:

 • https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/contactallergie/
 • https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/allergie-voor-cosmetica/
 • https://allergycertified.com/how-to-certify/criteria/

Reacties

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »

Abonneer op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.