Menu
0
30Mei2023
Tepelkloven: herkennen, oorzaak en behandelen

Tepelkloven: herkennen, oorzaak en behandelen

Borstvoeding geven zou een mooie, intieme tijd met je baby moeten zijn. Maar heb je tepelkloven? Dan staan die ergerlijk in de weg. Maar wees gerust: je hoeft niet te stoppen met borstvoeding, laat staan de pijn nog langer te verduren.

Met onderstaande informatie en tips kun je vandaag nog (gemakkelijk!) iets doen tegen tepelkloven.

Hoe kun je tepelkloven herkennen?

Tepelkloven kun je herkennen aan kleine scheurtjes in je tepel. Ze zitten aan de basis, zijkant óf voorkant van je tepel. Door de kloven doet borstvoeding geven pijn. Die pijn kan erger worden tijdens het zogen. De scheurtjes kunnen ook gaan bloeden of ontstoken raken.

Herken je deze symptomen? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van tepelkloven.

Wat is de oorzaak van tepelkloven?

Tepelkloven kunnen bij borstvoeding ontstaan door 1 of meerdere van deze oorzaken:

  • Je legt je baby verkeerd aan
  • Je baby heeft spruw
  • Een kort tongriempje van je baby (maar deze oorzaak komt niet vaak voor)

Tepelkloven kunnen ook andere oorzaken hebben:

  • Kolven (als het kolfschild niet goed past, of als je die verkeerd verwijdert)
  • Je bh (door wrijving, bijvoorbeeld omdat ‘ie te strak zit)
  • Vochtige zoogkompressen (vervang ze daarom op tijd)
  • Tepeleczeem (tepelkloven zijn een symptoom daarvan)

Hoe kun je tepelkloven (in de toekomst) voorkomen?

  • Leg je baby altijd goed aan: zorg dat hij/zij een grote hap neemt, zodat je baby ook een deel van je tepelhof ‘pakt’. Zo voorkom je dat je tepel beschadigd raakt omdat die achterin de mond van je baby komt. Heb je hier hulp bij nodig? Schakel dan een lactatiedeskundige in.
  • Voed niet als je baby spruw heeft: spruw herken je aan witte plekjes in de mond van je baby. Test met je vinger: gaan de plekjes weg? Dan zijn het restjes melk. Blijven ze? Dan is het spruw. Het gaat vanzelf over. Maar staat het voeden in de weg? Ga dan naar je huisarts.
  • Laat het tongriempje van je baby doorknippen. Dit klinkt naar, maar is belangrijk voor zowel jou als je baby. Vermoed je dat een te kort tongriempje bij jouw kindje de oorzaak is van je tepelkloven? Ga dan naar je huisarts. Het liefst voordat je baby 3 maanden oud is.

Hoe lang duurt het voordat tepelkloven genezen?

Tepelkloven genezen binnen 2 weken vanzelf. Tenzij de oorzaak van de kloven zich herhaalt. Dan blijf je er last van houden.

Betekent dit dat je moet stoppen met borstvoeding geven? Nee, gelukkig niet. Want je kunt de oorzaak verhelpen (zie hierboven). Dan kun je ‘gewoon’ doorgaan met voeden.

Ondertussen kun je de genezing een handje helpen met onderstaande behandeltips.

Wanneer moet je naar de huisarts bij tepelkloven?

Ga altijd naar je huisarts wanneer je je zorgen maakt, over je eigen gezondheid óf die van je baby. Zijn jouw tepelkloven ontstoken en/of bloeden ze veel? Dan raden we je aan om sowieso de huisarts even te bellen. Hij/zij geeft je dan gericht advies over wat jij het beste kunt doen.

Hoe kun je tepelkloven zelf verzorgen en behandelen?

Wat te doen tegen tepelkloven? Geen nood: ze zijn heel goed te behandelen en herstellen snel.

We beginnen met tips waarmee je ze nu kunt verzorgen, zodat ze snel(ler) genezen.

Tips tegen tepelkloven die je nú kunt toepassen

  • Ontspan wanneer je borstvoeding geeft. Toegegeven, dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Want het is logisch dat je gespannen bent als je bang bent voor pijn. Maar lukt het je wél? Dan is je baby ook rustiger. En gaat het aanleggen makkelijker.
  • Verander je routine bij borstvoeding. Vraagt je baby om voeding? Geef die dan direct. En doe dat korter. Ja, dan zijn er vaker momenten waarop je borstvoeding geeft. Maar: omdat je baby minder hongerig is, zuigt hij/zij ook minder stevig. Dat is beter voor je tepel(kloven). Wissel ook regelmatig van houding, zodat je pijnlijke plekken vermijdt.
  • Gebruik geen zeep. Zeep droogt je huid uit. Daardoor krijg je sneller tepelkloven.

Producten tegen tepelkloven

  • Tepelhoedjes: een tepelhoedje plaats je over je tepel. Het hoedje beschermt zo je tepel. Bijvoorbeeld tegen wrijving van je bh. Maar óók tijdens borstvoeding.
  • Gel-pads (kompressen): na de borstvoeding kun je zogenaamde gel-pads op je tepels leggen. Die werken direct tegen pijn, bijvoorbeeld door te koelen.
  • Zalf/crème: je tepels insmeren na borstvoeding (en tussentijds) is heel belangrijk tegen (klachten van) tepelkloven. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld DerMel, op basis van zuivere honing. Zo kun je je kloven natuurlijk behandelen.

Let op! Gebruik je een zalf als DerMel? Veeg dan vóór het voeden je tepel goed schoon. Zodat je baby geen zalf binnenkrijgt. Schadelijk is het hoogstwaarschijnlijk niet. Maar als het om je baby gaat, wil je zo voorzichtig mogelijk zijn.

Tip: Wil je DerMel eerst uitproberen? Dat kan! Vraag een proefmonster aan.

Proefmonster aanvragen

Reacties

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.