Menu
EUR
Klachten van de eikenprocessierups

Klachten van de eikenprocessierups

Ieder jaar veroorzaakt de eikenprocessierups allerlei klachten. Ook bij jou of je kind? Dan wil je er alles over weten: welke symptomen zijn mogelijk? Hoelang duren ze? En…wat kun je ertegen doen?

In dit artikel krijg je antwoord op al je vragen. Zodat jij of je kind zo klachtenvrij mogelijk de lente- en zomerperiode doorkomt.

Inhoudsopgave

Welke klachten veroorzaakt de eikenprocessierups?

 • Benauwdheid
 • Hoesten
 • Huiduitslag
 • Jeuk
 • Keelklachten
 • Loopneus
 • Niezen
 • Oogklachten
 • Overige klachten

Hieronder bespreken we de symptomen wat uitgebreider.

Let op! Zijn de klachten bij jou of je kind heel heftig? Ga dan direct naar je huisarts.

Benauwdheid

Wanneer je de brandhaartjes van de processierups inademt, merk je dat aan je luchtwegen. Die raken geïrriteerd. Daardoor kun je moeite krijgen met ademhalen, en (erg) benauwd worden.

Hoesten

Omdat de brandharen van de rups je luchtwegen prikkelen, kun je ook erg gaan hoesten. Een hele vervelende klacht, die je ’s nachts flink wakker kan houden.

Huiduitslag

Veruit de meest voorkomende klacht van de eikenprocessierups is uitslag op je huid. Soms over je hele lichaam. Die wordt veroorzaakt door contact met de brandhaartjes.

Het is direct ook een van de meest vervelende symptomen. Vooral vanwege de jeuk, die je ’s nachts uit je slaap kan houden.

De rode vlekjes of bultjes kunnen in grote aantallen op je huid voorkomen, omdat er zoveel haartjes door de lucht vliegen.

Jeuk

Jeuk kan op allerlei manieren ontstaan door de processierups: op je huid, door de uitslag. In je mond en keel, omdat de haartjes daar ook irriteren. Maar ook aan je ogen.

Het advies hierbij is uiteraard: niet krabben of wrijven. Daarmee maak je deze klacht alleen maar erger. Wat te doen tegen deze klachten? >

Keelklachten

Naast hoesten zijn er ook andere keelklachten waar je last van kunt krijgen. Denk aan slikstoornissen en keelpijn. Dit komt ook omdat je keel geïrriteerd is door de brandharen van de processierups.

Loopneus

De brandharen van de eikenprocessierups irriteren je luchtwegen. Het slijmvlies in je neus raakt ook geïrriteerd en daar kun je een loopneus van krijgen.

Niezen

Haartjes die kriebelen in je neus…daar komt al snel niezen van. Omdat de klachten van de eikenprocessierups mede hierdoor zo op hooikoorts lijken, worden beide dikwijls met elkaar verward.

Oogklachten

De brandhaartjes van de processierups veroorzaken veel ellende wanneer ze in je ogen terechtkomen. Ze kunnen rood worden, pijn gaan doen, gaan zwellen, jeuken en tranen.

Overige klachten

Naast bovenstaande symptomen zijn er nog andere klachten die veroorzaakt kunnen worden door de rups. Denk aan koorts, zwellingen en zelfs buikpijn en braken (door een ontsteking aan het maagdarmkanaal). Maar dit zijn hele zeldzame klachten. Gelukkig heeft bijna niemand hier last van.

Vragen over processierups klachten

Wanneer krijg je deze klachten?

De klachten van de eikenprocessierups ontstaan wanneer dit dier (het meest) actief is. Dit is in de lente en zomer. De grootste risico’s loop je in juni, juli en augustus.

Hoe snel krijg je deze klachten?

Kom je eenmaal in aanraking met de brandhaartjes van de processierups? Dan kunnen de meeste klachten al na enkele uren ontstaan.

Veroorzaakt de eikenprocessierups allergieklachten?

Nee. De brandharen van de processierups zorgen voor verschillende klachten, maar dit komt door de weerhaken van de haartjes. Deze blijven in je huid, in je keel of in je ogen steken en dat zorgt voor een ontsteking of irritatie.

Hoelang duren deze klachten?

De duur van de klachten kan erg variëren van mens tot mens. Meestal verdwijnen ze na 2 dagen tot 2 weken weer. Het is hierbij belangrijk dat je van de brandharen probeert af te komen. Lees de tips hieronder.

Maar blijf je last houden? Overleg dan met je huisarts.

Wat te doen aan de klachten van de eikenprocessierups?

Heb je eenmaal klachten? Dan kun je actie ondernemen om ze zo mild mogelijk te houden. Én er zo snel mogelijk vanaf te zijn. Volg de volgende adviezen:

 • Draag geen kleding die je aanhad nét voordat je de klachten kreeg, en toen je de klachten kreeg. Want dáár zitten hoogstwaarschijnlijk brandharen in. Was de kleding goed voordat je die weer draagt.
 • Plak plakband op de plekken waar je huiduitslag hebt. Trek het plakband er ook direct weer af. Zo kun je de haartjes lostrekken van je huid.
 • Heb je last van je ogen? Spoel ze dan goed, met veel lauw water.
 • Voorkom dat je gaat krabben of wrijven.
 • Gebruik een verkoelende zalf of crème op je huiduitslag. Dit verlicht klachten zoals jeuk. In onze webshop vind je Dermel huidzalf met zuivere honing Aanbevolen door specialisten!

Honingzalf tegen jeuk

Kun je de klachten ook voorkomen?

Het is heel lastig om te voorkomen dat je in de zomermaanden klachten krijgt van de eikenprocessierups.

Natuurlijk kun je gebieden vermijden waar de rups (erg) actief is. Maar dan nog is het niet gegarandeerd dat de haartjes je niet op de één of andere manier bereiken.

Bronnen

 • https://www.thuisarts.nl/eikenprocessierups/ik-heb-klachten-door-eikenprocessierups
 • https://www.huisartsenpraktijk-dewaterlelie.nl/pas-op-voor-de-eikenprocessierups/

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert.
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!