Menu
0
03Jun2022
Hoe moet je wondjes verzorgen?

Hoe moet je wondjes verzorgen?

Iedereen heeft wel eens te maken met kleine oppervlakkige wondjes. Denk aan een schaafwond aan de elleboog door een ongelukje of kleine wondjes die zijn ontstaan door huidziektes zoals eczeem. Al dit soort wondjes kunnen jeuken en irriteren. Maar daar is wat tegen te doen.

Wat verstaan we onder een oppervlakkig wondje?

  • Oppervlakkige schaafwondjes
  • Oppervlakkige snijwondjes
  • Eerstegraads brandwonden
  • Oppervlakkige bijtwonden
  • Insectenbeten of -steken
  • Krabwondjes
  • Kloofjes
  • Blaren

Twijfel je of het bij jou om een oppervlakkig wondje zoals beschreven in bovenstaand rijtje gaat of of toch om een diepe(re) wond? Raadpleeg dan voor de zekerheid je huisarts.

Kleinere wonden herstellen uiteindelijk uit zichzelf, zonder dat een litteken overblijft. Toch kunnen kleine wondjes voor klachten zorgen zoals, roodheid, irritatie en vooral jeuk.

Waarom jeukt een wond eigenlijk?

Het gevaar van jeuk is dat je hiermee in een vicieuze cirkel kunt terechtkomen. Want als gevolg van jeuk ga je krabben. Hierdoor ontstaan weer wondjes. Die herstellen zich uiteindelijk, waardoor nieuwe jeuk ontstaat. Maar waardoor ontstaat die jeuk eigenlijk?

Bij het genezingsproces van een wondje worden zogeheten jeukzenuwen op de grens van de opperhuid en lederhuid geactiveerd. De huid bevat allerlei soorten zenuwen, die gevoelig zijn voor bijvoorbeeld koude, warmte, pijn, etc. Jeukzenuwen reageren op kleine mechanische of chemische invloeden, zoals een mug die op je arm gaat zitten of een druppel azijn die op de huid prikt. Als zoiets gebeurt, informeren de jeukzenuwen de hersenen over een gevoel van jeuk.

Hoe verzorg je oppervlakkige wondjes?

Volg onderstaande stappen om een oppervlakkig wondje te verzorgen én om klachten zoals jeuk, lichte irritatie en roodheid zoveel mogelijk te voorkomen.

  • Spoel je wondje allereerst schoon met lauw water. Zo is de kans op een infectie kleiner. Het gebruik van een ontsmettingsmiddel bij wondjes is daarbij niet nodig. Lauw water is voldoende.
  • Dep daarna je wondje voorzichtig droog. Gebruik hiervoor een schoon doekje. Wrijf dus niet. Want dat kan pijn doen en gaan irriteren, met jeuk tot gevolg.
  • Smeer DerMel huidzalf over je wondje. Dit vermindert eventuele klachten zoals jeuk en irritatie. Én versnelt het herstel. Daarnaast ondersteunt de zuivere honing in de zalf ook de wondheling. 
  • Dek vervolgens je wondje eventueel af met een gaasje of een pleister, ter bescherming.
  • Ontstaat er een korstje? Blijf dan DerMel nog even doorsmeren voor een goed herstel.

dermel honingzalfBekijk DerMel huidzalf

 

Veelgestelde vragen over wondjes

Waarmee moet ik wondjes ontsmetten?

Wondjes ontsmet je met lauw water. Ontsmettingsmiddeltjes zoals jodium of soda zijn NIET nodig. Gebruik die alleen als water niet beschikbaar is.

Waarmee moet ik wondjes schoonmaken?

Wondjes maak je schoon met lauw water. Blijft er dan nog vuil achter? Veeg dat voorzichtig weg met een nat, schoon washandje of schone doek. Zitten er grotere stukjes vuil in het wondje, zoals steentjes? Gebruik daarvoor een ontsmette pincet.

Waarom genezen mijn wondjes niet of langzaam?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom jouw wondje niet of langzaam geneest. Over het algemeen helen goed verzorgde wondjes sneller. Denk ook aan een huidzalf, die ervoor zorgt dat de vochtbalans in je huid hersteld wordt.

Tip: Wil je DerMel eerst uitproberen? Dat kan! Vraag een proefmonster aan.

Proefmonster aanvragen

Bronnen: 

Reacties

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.