Hoe moet je wondjes verzorgen?
Kleine wondjes kun je het beste schoonspoelen met lauw water. Dat is de 1e, belangrijkste stap. Daarna is het zaak om je huid te helpen zo snel en mooi mogelijk te herstellen. Daarvoor hebben we enkele eenvoudige tips, die we in een stappenplan gegoten hebben.
Eerst de vraag: wat verstaan we precies onder ‘wondjes’? Denk aan:
- Oppervlakkige schaafwondjes
- Oppervlakkige snijwondjes
- Eerstegraads brandwonden
- Oppervlakkige bijtwonden
- Insectenbeten of -steken
- Krabwondjes
- Kloofjes
- Blaren
Het gaat dus vooral om oppervlakkige wondjes. Waarbij de diepere huidlagen niet beschadigd zijn geraakt.
Stappenplan om wondjes te verzorgen
Stap 1: Spoel schoon met lauw water
Door je wondje schoon te spoelen, verklein je de kans op een infectie. Dus dat is het allerbelangrijkste om te doen. Je hoeft geen andere ontsmettingsmiddelen te gebruiken.
Stap 2: Maak het wondje voorzichtig droog
Na het spoelen dep je het wondje droog. Daarvoor kun je simpelweg een schoon doekje gebruiken.
Stap 3: Dek het wondje af
Hiervoor kun je een pleister gebruiken. Zo blijft je wondje ietwat vochtig, wat helpt bij de genezing. Ook voorkom je dat er opnieuw vuil bij het wondje komt.
Als extra verzorging voor een oppervlakkig wondje kun je honingzalf smeren. Dit werkt antibacterieel en ondersteunt het herstel van de huid. Je kan DerMel honingzalf op een oppervlakkige open wond smeren.
Stap 4: Wondje dicht? Gebruik een huidzalf
Is je wondje dicht en zit er een korstje op? Dan kun je je huid een handje helpen om zo snel en mooi mogelijk te genezen. Want nu is je huid droog, maar nog wel beschadigd. Daardoor kun je misschien een klein littekentje krijgen.
Als je een verzorgende huidzalf gebruikt, hydrateer je je huid. Je herstelt de vochtbalans. Enorm belangrijk voor een mooi herstel.
Veelgestelde vragen over wondjes
Waarmee moet ik wondjes ontsmetten?
Wondjes ontsmet je met lauw water. Ontsmettingsmiddeltjes zoals jodium of soda zijn NIET nodig. Gebruik die alleen als water niet beschikbaar is.
Waarmee moet ik wondjes schoonmaken?
Wondjes maak je schoon met lauw water. Blijft er dan nog vuil achter? Veeg dat voorzichtig weg met een nat, schoon washandje of schone doek. Zitten er grotere stukjes vuil in het wondje, zoals steentjes? Gebruik daarvoor een ontsmette pincet.
Waarom genezen mijn wondjes niet of langzaam?
Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom jouw wondje niet of langzaam geneest. Over het algemeen helen goed verzorgde wondjes sneller. Denk ook aan een huidzalfje, die ervoor zorgt dat de vochtbalans in je huid hersteld wordt.