Menu
0
26Mar2021
Anale fissuur: symptomen, oorzaken en behandeling

Anale fissuur: symptomen, oorzaken en behandeling

Heb jij last van een anale fissuur? Of vermoed je dat je er één hebt? Dan ben je op de juiste plek: in dit artikel vind je alle informatie die je zoekt. Weet in ieder geval dat heel veel mensen er last van hebben. Het is niets om je voor te schamen, en gelukkig is een fissuur ook nooit ernstig. Bovendien is er eenvoudig iets aan te doen. Lees dus snel verder!

Inhoud:


Wat is een anale fissuur?

Een anale fissuur (medische term: fissura ani) is een huidziekte, die ook wel ‘anuskloof’ genoemd wordt. Het begint als een scheurtje in de huid van je anus. Meestal geneest dit weer vanzelf, zonder verdere behandeling. Maar als het scheurtje níet heelt en blijft bestaan (chronische anale fissuur), kan er een zweer ontstaan.

Een anale fissuur komt vooral voor bij mensen tussen de 20 en 50 jaar. Maar ook op jongere leeftijd kun je er last van hebben. Soms komt het zelfs voor bij baby’s en peuters.

Hoe ziet een anale fissuur eruit?

Hoe herken je een anale fissuur? De kenmerken zijn:

 • Een scheurtje in de huid van je anus
 • Vaak loopt de fissuur in de lengterichting van je bilspleet. Dit kan zowel aan de voor- als achterkant van je anus zijn
 • Als het scheurtje al langer bestaat, kun je ook een zweer zien.


Hoe lang duurt een anale fissuur?

Anuskloofjes gaan meestal vanzelf weer over, na enkele dagen tot weken. Maar heb jij last van een langdurige, aanhoudende anale fissuur? Of heb je er zelfs altijd last van? Dan is het hoog tijd om er iets aan te doen. Want het verloop is vervelend: voor je het weet, heb je last van een (pijnlijke) zweer.

Gaat de fissuur wel weg, maar komt die steeds terug? Dan gaat het om de een of andere reden niet vanzelf over. Onderneem ook dan actie om een steeds terugkerende fissuur te voorkomen.

Ben je eenmaal begonnen met een effectieve behandeling? Dan merk je meestal al binnen enkele dagen verbetering. Maar hoe lang de genezing precies duurt? Dat is lastig te zeggen. Het kan een aantal weken tot maanden duren voordat je er geen last meer van hebt.

Is een anale fissuur gevaarlijk?

Nee, de gevolgen van een anale fissuur zijn niet gevaarlijk of ernstig. Ze zijn – zoals je ongetwijfeld hebt gemerkt – wel heel vervelend vanwege de klachten die ermee gepaard gaan. Klachten zoals pijn en jeuk.

Kan ik met een anale fissuur sporten of fietsen?

Ja, in principe kun je ‘gewoon’ sporten en fietsen met een anale fissuur. Let er alleen wel op dat je erna even doucht en het goed schoonspoelt. Dep de huid van je bilspleet daarna ook goed droog.

Heb je tijdens het sporten of fietsen veel last van klachten, bijvoorbeeld van Pijn? Misschien is het dan goed om even te wachten totdat je verder bent in de behandeling. Dit kun je zelf het beste aanvoelen.

Wat is het verschil tussen een anale fissuur en aambeien?

Een anale fissuur is een scheurtje in de huid van je anus. Een aambei is een opgezwollen en uitgezakt zwellichaampje aan de binnenkant van je anus.

Nu kan een fissuur wel op een aambei lijken, wanneer die al langer bestaat. Want dan kan er een aangroeiing van ‘wild vlees’ ontstaan.

Twijfel je of je een anale fissuur of aambei hebt? Je kunt een huisarts laten vaststellen wat het precies is. Maar had je hiervoor al langer last van jeuk, pijn en soms bloed bij je anus? Dan is de kans groot dat het om een fissuur gaat.

Welke symptomen en klachten horen bij een anale fissuur?

 • Bloed
 • Brandend gevoel
 • Bultje
 • Jeuk
 • Koorts
 • Ontsteking
 • Pijn
 • Slijm

Bloed

Een anale fissuur is een scheurtje in de huid. Dat gaat dus weleens gepaard met (helderrood) bloed. Dit zie je dan vaak op het toiletpapier na het afvegen.

Vind jij dat je veel bloed verliest uit, om of rond je anus? Ga dan zeker even langs je huisarts; er zijn ook (ernstigere) oorzaken dan een ‘onschuldig’ scheurtje.

Brandend gevoel

Een brandend gevoel is 1 van de meest voorkomende klachten bij een anale fissuur, samen met jeuk.

Bultje

Soms ontstaat er een bultje, net naast de anus. Dit gebeurt omdat de fissuur ontstoken kan zijn.

Jeuk

Jeuk is een van de klachten die het vaakst voorkomt bij een anale fissuur. Een belangrijk advies hierbij is: hoe vervelend de jeuk ook, probeer niet te krabben. Daarmee maak je de fissuur erger, en duurt het langer voordat ‘ie weg is.

Is de jeuk te erg om niet te krabben? Zorg dan dat je snel begint met een behandeling, zodat je huid kans krijgt om te herstellen.

Koorts

Bij problemen aan je anus kun je ook last van koorts krijgen. Of dit direct te maken heeft met je fissuur, is lastig te zeggen. Waarschijnlijk is de koorts meer een gevolg van iets anders, zoals (hevige) pijn.

Ontsteking

Als je een fissuur hebt die al langer bestaat, en het is gaan zweren, dan kan het gaan ontsteken. Wanneer het ontstoken is, kan dat ook leiden tot een bultje naast de anus. Dit kan gepaard gaan met pusvorming.

Pijn

Is een anale fissuur pijnlijk? Nou en of: het gaat vaak gepaard met (veel) pijn. Vooral een scherpe pijn tijdens en na de ontlasting. Maar ook bijvoorbeeld pijn bij het zitten.

Sommige mensen klagen ook over hoofdpijn bij een anale fissuur. Of dit ermee te maken heeft, is niet bekend. Wel kan het een bijwerking zijn van bepaalde zalven.

Andere vormen van pijn, zoals pijn in de buik, hebben voor zover bekend geen relatie met een anale fissuur.

Slijm

Heb je naast een anale fissuur ook last van slijm, dan is dit waarschijnlijk pus, veroorzaakt doordat je fissuur is gaan ontsteken. Dit kan gebeuren wanneer de anusscheur al langere tijd bestaat.

Hoe ontstaat een anale fissuur?

Mogelijke oorzaken van een anale fissuur zijn:

 • Stoelgang
 • Ziekte van Crohn
 • Zwangerschap en bevalling
 • Anale seks

Sommige mensen vragen zich af of alcohol ook tot een fissuur kan leiden. Voor zover bekend is dit niet het geval.

Stoelgang

Een anale fissuur ontstaat meestal door een probleem met de stoelgang. Namelijk:

 • Harde ontlasting
  Is je stoelgang (al langere tijd) hard? Dan kunnen scheurtjes rond je anus ontstaan doordat die harde ontlasting er steeds langs moet.
 • Obstipatie
  Harde ontlasting gaat vaak hand-in-hand met obstipatie. Bij het persen om de ontlasting naar buiten te krijgen, kunnen fissuren ontstaan.
 • Diarree
  Heb je een tijdje last (gehad) van diarree? Dan kan dit – met name door het vele afvegen – tot anusscheurtjes leiden.

Ziekte van Crohn

Heb je de Ziekte van Crohn? Dan kan dit heel goed de oorzaak zijn van je anale fissuur. Want deze scheurtjes komen vaak voor bij chronische darmontstekingen.

Zwangerschap en bevalling

Anale fissuren zijn een bekend probleem tijdens de zwangerschap. Want dan staat er continu hoge druk op de anus en de omgeving van de anus. Ook zul je gemerkt hebben dat je harder moet persen tijdens de stoelgang, wat tot scheurtjes kan leiden.

Persen speelt natuurlijk ook een hele grote rol bij de bevalling. Die kan niet alleen tot aambeien, maar ook tot fissuren kan leiden.

Anale seks
Deze oorzaak is minder bekend, maar hoort er zeker bij: anale seks waarbij de anus te ver wordt uitgerekt, kan ook fissuren veroorzaken.

Wat is een goede behandeling bij een anale fissuur?

Kan een anale fissuur genezen? Absoluut. Vaak gaat het zelfs vanzelf over. Maar niet altijd.

Dus wat helpt tegen een anale fissuur die maar blijft of steeds terugkeert? Hoe behandel je het? We bespreken de volgende mogelijke behandelingen, en hoe effectief die zijn:

 • Alternatieve behandelingen
 • Botox- injectie
 • Medicatie
 • Natuurlijk behandelen
 • Operatie
 • Zalf

Alternatieve behandelingen

Van alternatieve behandelingen, zoals homeopathie, is niet bewezen dat ze werken tegen anale fissuren. Die laten we hier dan ook verder buiten beschouwing.

Botox-injectie

Werken lichtere behandelingen niet om de fissuur te herstellen? Dan kun je een botox-injectie overwegen. Hoe werkt dat?

Een botox-injectie verlaagt tijdelijk de verhoogde spanning op je kringspier. Zo verbetert de bloeddoorstroming. Hierdoor kan je fissuur weer genezen.

Veel mensen hebben hier goede ervaringen mee. Maar het is natuurlijk best een ingrijpende maatregel. Daarom adviseren we om sowieso eerst een goede zalf te gebruiken. Meestal is dat voldoende.

Medicatie

Er bestaat geen pil die helpt tegen een anale fissuur. Maar als je veel last hebt van pijn, kun je natuurlijk wel een pijnstiller gebruiken. Wellicht dat een paracetamol al verlichting biedt.

Uiteindelijk is pijnstilling natuurlijk geen oplossing; je bent pas écht van de pijn af wanneer de fissuur genezen is. Slik daarom nooit alleen maar pillen, maar ga ook aan de slag met een effectieve behandeling.

Natuurlijk behandelen

Een gezonde, soepele stoelgang is belangrijk om een anale fissuur te voorkomen, en uiteindelijk te laten genezen. Daar kun je zelf voor zorgen:

Eet gezond
Eet voldoende voedingsvezels (minimaal 30 gram per dag). En drink voldoende water (minimaal 2 liter per dag). Dan wordt je ontlasting (weer) zacht.

Neem de tijd op de wc
Haast je niet op het toilet. Want dan ga je persen om snel klaar te zijn, waardoor scheurtjes kunnen ontstaan. Blijf gewoon rustig op de wc zitten, en laat het ‘natuurlijk’ komen.

Warmte helpt
Warmte helpt ook tegen fissuren. Neem bijvoorbeeld een warm bad. Of gebruik een natte, warme doek. En maak je anus na de ontlasting schoon met warm water.

Zorg er wel voor dat je de anusstreek na afloop goed droog dept!

Operatie

In veel gevallen kun je een anale fissuur gelukkig zelf behandelen. Maar dat leidt niet altijd tot herstel. In dat geval kan een operatie je probleem verhelpen.

Bij zo’n operatie wordt de spanning op je sluitspier verlicht. Dat kan met een botox-injectie (zie hierboven) of een klein sneetje in je interne sluitspier. Meestal wordt bij het opereren ook direct de fissuur weggehaald.

Het resultaat: de doorbloeding bij je anus wordt verbetert, waardoor de scheur geneest en meestal wegblijft. Óf een nieuwe anale fissuur na de operatie ook echt uitblijft, is niet gegarandeerd.

Zalf

Er bestaan veel zalfjes en crèmes tegen dit ongemak. Dus de vraag is: welke zalf moet je precies hebben voor een anale fissuur?

In onze webwinkel hebben we gekozen voor AnaMel: een verkoelende zalf met 100% natuurlijke, zuivere honing voor medisch gebruik. Zónder hormoonzalf of antibiotica. Daardoor kun je het langdurig gebruiken, tot je anale fissuur verdwenen is. Én is het ook veilig voor kinderen van alle leeftijden, dus ook baby’s en peuters.

AnaMel gratis proberen

Wij kozen voor deze zalf, omdat die mede-ontwikkeld is door wetenschappers van Universiteit Wageningen. Dankzij de wetenschappelijke ontwikkeling heeft de zalf de volgende bewezen eigenschappen:

 • Ontstekingsremmend
 • Heelt scheurtjes en andere wondjes rondom de anus
 • Antibacterieel bescherming

Oftewel: dankzij AnaMel wordt je anale fissuur soepeler, jeukt minder en geneest het sneller. Daarom wordt deze zalf door veel specialisten aangeraden.

Bekijk Anamel

 

Gebruikte bronnen

Voor dit artikel maakten we gebruik van de volgende bronnen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.