Menu
0
21Feb2022
Anale fissuur: symptomen, oorzaken en behandeling

Anale fissuur: symptomen, oorzaken en behandeling

Heb jij last van een anale fissuur (ook wel: 'anuskloof')? Of vermoed je dat je die hebt? Dan vind je in dit artikel  een antwoord op al je vragen. We vertellen je wat de symptomen en oorzaken zijn en hoe je een anale fissuur kunt behandelen en genezen.

Inhoudsopgave:

Wat is een anale fissuur?

Een anale fissuur (medische term: fissura ani), wordt ook wel ‘anuskloof’ genoemd. Het begint als een scheurtje in de huid van je anus. Meestal geneest dit weer vanzelf, zonder verdere behandeling. Maar als het scheurtje níet heelt, heb je een chronische anale fissuur. Dan kan er een zweer ontstaan. Een anale fissuur is niet gevaarlijk, maar wel erg vervelend.

Een anale fissuur komt vooral voor bij mensen tussen de 20 en 50 jaar. Ook op jongere leeftijd kun je er last van hebben. Soms komt het zelfs voor bij baby’s en peuters. Genoeg mensen hebben er last van en het is dus niet iets om je voor te schamen. Er is bovendien gemakkelijk iets aan te doen iets aan te doen. Meestal zónder dat je ermee naar de dokter hoeft.

Is een anale fissuur ernstig?

Nee, een anuskloof is normaalgesproken niet gevaarlijk. Er zijn geen blijvende gevolgen voor je gezondheid. Ze zorgen wel voor vervelende klachten. Gelukkig kun je daar zelf iets aan doen (zie ons overzicht met behandelingen verderop in dit artikel).

Hoe lang duurt een anale fissuur?

Een anale fissuur duurt meestal enkele dagen tot weken. Daarna is de huid rond je anus weer genezen, en ben je ook van de klachten af

Gaat jouw anale fissuur niet weg? of komt die steeds terug? Ga dan wél even naar je huisarts voor overleg.

Wat is het verschil tussen een anale fissuur en aambeien?

Een anale fissuur is een scheurtje in de huid van je anus. Een aambei is een opgezwollen en uitgezakt zwellichaampje aan de binnenkant van je anus.

Nu kan een fissuur wel op een aambei lijken, wanneer die al langer bestaat. Want dan kan er een aangroeiing van ‘wild vlees’ ontstaan.

Twijfel je of je een anale fissuur of aambei hebt? Je kunt een huisarts uitsluitsel laten geven. Maar had je hiervoor al langer last van jeuk tussen de billen, pijn en soms bloed bij je anus? Dan is de kans groot dat het om een fissuur gaat.

Twijfel je nog steeds? Lees dan over de Symptomen van uitwendige aambeien.

Kun je met een anale fissuur sporten en fietsen?

Als je veel last hebt van klachten (zie hieronder), is het misschien beter om even niet te sporten en fietsen. Zo geef je je huid meer rust om te herstellen. Je kunt hierover natuurlijk ook altijd even overleggen met je huisarts.

Symptomen van een anale fissuur

Een anale fissuur kan gepaard gaan met de volgende klachten:

Bloed

Een anale fissuur is een scheurtje in de huid. Dat gaat dus weleens gepaard met (helderrood) bloed. Dit bloed zie je vaak bij het afvegen van je anus Vind jij dat je veel bloed verliest uit, om of rond je anus? Ga dan even langs je huisarts.

Branderig gevoel in de anus

Een branderige anus is één van de meest voorkomende symptomen. Een anale fissuur kan pijn doen. Je kunt het gevoel hebben dat je anus als het ware brand. Soms gaat het samen met een kloppend gevoel in de anus.

Een bultje bij anale fissuur door ontsteking

Soms ontstaat er een bultje, net naast de anus. Dit gebeurt omdat de fissuur ontstoken kan zijn. Die doet pijn en er kan wat pus uitkomen.

Jeuk tussen de billen

Jeuk aan de anus is ook een veel voorkomend symptoom. Een belangrijk advies hierbij is o niet te krabben of schuren, hoe vervelend de jeuk ook is. Daarmee maak je de fissuur erger, en duurt het langer voordat het geneest.

Is de jeuk heel heftig? Zorg dan dat je snel begint met een behandeling, zodat je huid kans krijgt om te herstellen en de jeuk vermindert. AnaMel kan helpen de jeuk te verlichten.

AnaMel eerst proberen? Dat kan!

Vraag een proefmonster aan

 

Koorts 

Bij hevige klachten kun je ook koorts krijgen. Dit is geen direct gevolg van de fissuur zelf.

Pijn

Is een anale fissuur pijnlijk? Nou en of: ze gaan vaak gepaard met (veel) pijn. Vooral een scherpe pijn tijdens en na de ontlasting. Maar ook bijvoorbeeld pijn bij het zitten.

Sommige mensen klagen ook over hoofdpijn bij een anale fissuur. Of dit ermee te maken heeft, is niet bekend. Wel kan het een bijwerking zijn van bepaalde zalven. Andere vormen van pijn, zoals pijn in de buik, hebben voor zover bekend geen relatie met een anale fissuur. 

Slijm

Heb je naast de fissuur ook last van slijm? Dan is dit waarschijnlijk pus, veroorzaakt doordat je fissuur is gaan ontsteken. Dit kan gebeuren wanneer het scheurtje of de kloof al langere tijd bestaat.

Hoe ontstaat een anale fissuur?

Er bestaan meerdere oorzaken voor anuskloofjes. We bespreken de meest voor de hand liggende:

Stoelgang

Een anale fissuur ontstaat meestal door een probleem met de stoelgang. Namelijk:

  • Harde ontlasting: is je stoelgang (al langere tijd) hard? Dan kunnen scheurtjes rond je anus ontstaan doordat die harde ontlasting er steeds langs moet.
  • Obstipatie: harde ontlasting gaat vaak hand-in-hand met obstipatie. Bij het persen om de ontlasting naar buiten te krijgen, kunnen fissuren ontstaan.
  • Diarree heb je een tijdje last (gehad) van diarree? Dan kan dit – met name door het vele afvegen – tot anusscheurtjes leiden.

Chronische anale fissuur door Ziekte van Crohn

Heb je de ziekte van Crohn? Dan kan dit de oorzaak zijn van je fissuur. Want deze scheurtjes komen vaak voor bij chronische darmontstekingen.

Zwangerschap en bevalling

Anale fissuren zijn een bekend probleem tijdens de zwangerschap. Dan staat er continu hoge druk op de anus en het gebied eromheen. Ook moet je harder persen tijdens de stoelgang, wat tot scheurtjes kan leiden.

Anale seks

Deze oorzaak is minder bekend, maar hoort er zeker bij: anale seks waarbij de anus te ver wordt uitgerekt, kan ook fissuren veroorzaken.

Behandeling van een anale fissuur

Hoe geneest een anale fissuur? Gelukkig gaan ze meestal vanzelf 'natuurlijk' weer over. Dit is al na enkele dagen tot weken. Is dat bij jou anders? Dan is het belangrijk om er iets aan te doen, om zo een (pijnlijke) zweer te voorkomen.

Dus, wat te doen tegen een anale fissuur wanneer die niet (snel genoeg) geneest? We bespreken een aantal opties:

Natuurlijk behandelen

Een gezonde, soepele stoelgang is belangrijk om een anale fissuur te voorkomen, en uiteindelijk te laten genezen. Daar kun je zelf voor zorgen:

  • Eet gezond: Eet voldoende voedingsvezels (minimaal 30 gram per dag). En drink voldoende water (minimaal 2 liter per dag). Dan wordt je ontlasting (weer) zacht.
  • Neem de tijd op het toilet: Haast je niet op het toilet. Want dan ga je persen om snel klaar te zijn, waardoor scheurtjes kunnen ontstaan. Blijf gewoon rustig op de wc zitten, en laat het ‘natuurlijk’ komen.
  • Warmte helpt: Warmte helpt ook tegen fissuren. Neem bijvoorbeeld een warm bad. Of gebruik een natte, warme doek. En maak je anus na de ontlasting schoon met warm water. Zorg er voor dat je het gebied rondom de anus na afloop goed wel droog dept!

Honingzalf tegen anale fissuur

Qua middelen is er ook een natuurlijke, alternatieve behandeling. Verzorg je anale fissuur met AnaMel: een verkoelende honingzalf die je helpt. Dezuivere honing:

  • Werkt verzachtend en vermindert klacten zoals jeuk en pijn.
  • Zorgt voor een antibacteriële bescherming (ontstekingsremmend)
  • Ondersteunt de genezing van wondjes rondom de anus. Hierdoor genezen wondjes sneller.

In tegenstelling tot andere zalven, bevat AnaMel geen hormonen of antibiotica. Daardoor kun je het langdurig gebruiken, tot je anale fissuur geheel verdwenen is!

AnaMel valt ook niet onder homeopathie; de werking is onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek.

De honingzalf kan gebruikt worden bij alle leeftijden en is dus ook veilig voor kinderen (en baby's).

AnaMel huidzalf

AnaMel bekijken in webshop

Medicatie

Er bestaat geen medicatie tegen een fissuur. Maar als je veel last hebt van pijn, kun je natuurlijk wel een pijnstiller gebruiken. Wellicht dat een paracetamol al verlichting biedt.

Uiteindelijk is pijnstilling natuurlijk geen oplossing; je bent pas écht van de pijn af wanneer de fissuur genezen is. Slik nooit alleen pillen, ga ook aan de slag met een effectieve behandeling.

Botox bij anale fissuur

Werken lichtere behandelingen niet om de fissuur te herstellen? Dan kun je een botox-injectie overwegen. Dit is een ingrijpende maatregel. Een botox-injectie verlaagt tijdelijk de verhoogde spanning op je kringspier. Zo verbetert de bloeddoorstroming. Hierdoor kan je fissuur weer genezen. Overleg deze ingreep eerst goed met je huisarts.

Operaties bij een anale fissuur

Vaak kun je een anale fissuur gelukkig zelf behandelen. Maar dat leidt niet altijd tot herstel. In dat geval kan een operatie je probleem verhelpen. Let op: het is ook met een operatie niet mogelijk om een anuskloof te 'verwijderen'. Uiteindelijk zal de huid moeten herstellen. 

Bij zo’n operatie wordt de spanning op je sluitspier verlicht. Dat kan met een botox-injectie (zie hierboven) of een klein sneetje in je interne sluitspier.

Het resultaat: de doorbloeding bij je anus wordt verbetert, waardoor de scheur geneest en meestal wegblijft. Óf een nieuwe anale fissuur na de operatie uitblijft, is niet gegarandeerd.

Reacties

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.