Menu
0
18Mar2022
5 vragen over de zonnebank en je huid

5 vragen over de zonnebank en je huid

Veel mensen zijn gek op de zonnebank. Of het nou is om bij te bruinen, vitamine D op te doen of de spieren te ontspannen. Maar waar vaak niet bij stil wordt gestaan, is het effect dat een zonnebank op de huid kan hebben. Hoe zit het precies met de zonnebank en je huid? Vijf vragen en antwoorden.

Snel naar het antwoord op de vraag:

  1. Waardoor kan je huid bruin worden?
  2. Hoe werkt een zonnebank?
  3. Is zonnen onder de zonnebank slecht voor je huid?
  4. Is de zonnebank schadelijker dan natuurlijk zonlicht?

Waardoor kan je huid bruin worden?

De zon en de zonnebank werken allebei met ultraviolette straling. Een zonnestraal bevat Uv-A-stralen en Uv-B-stralen. Die zijn voor de mens weliswaar onzichtbaar, maar toch hebben ze een effect op ons. Er zijn ook Uv-C-stralen, maar deze worden tegengehouden door de ozonlaag en bereiken ons dus niet.

  • Uv-A-stralen (UVA) = Aging
    Zonlicht bestaat voor zo’n 95% uit Uv-A-stralen. Deze stralen dringen diep door in de huid. Deze straling zorgt er onder andere voor dat je huid minder flexibel wordt en je sneller rimpels ontwikkelt. De ‘A’ staat voor ‘Aging’ ofwel veroudering.
  • Uv-B-stralen (UVB) = Burn
    Deze stralen vormen een kleiner deel van zonlicht (ongeveer 5 procent). Ze dringen minder diep door in de huid en zijn het sterkst als de zon op haar hoogtepunt is, tussen 12.00 en 15.00 uur. UVB stimuleert de aanmaak van vitamine D. Een teveel aan UVB-stralen merk je snel: de huid verbrandt. De ‘B’ staat voor ‘Burn’ ofwel verbranden.

UVA en UVB dringen door tot in de huid. Die reageert daarop door ter bescherming pigment aan te maken en dat is bruingekleurd. Het ‘bruin worden’ is dus pigment.

Hydrateer en bescherm de huid

Hoe werkt een zonnebank?

Een zonnebank bootst zonlicht als het ware na. Het apparaat bestaat uit uv-lichtbuizen. Die geven, net als de zon, vooral uv-A-straling af en in mindere mate UVB. Daardoor verkleurt de huid.

Mensen bepalen zelf hoe vaak en hoe lang ze onder de zonnebank gaan. Dit bepaalt het effect op de huid en hoe bruin de huid wordt.   

Is zonnen onder de zonnebank slecht voor je huid?

Ja, de zonnebank kan blijvende schade aan je huid opleveren. Net als zonnebaden, is zonnen onder de zonnebank volgens huidtherapeuten niet goed voor je huid. Dat komt doordat een teveel aan uv-straling de huid beschadigt. Bij elk zonnebank bezoek krijgt de huid korte tijd een grote dosis uv-licht te verduren.

Uv-A-stralen brengen diep in de huid beschadigingen aan. Daardoor kan huidkanker ontstaan. Ook huidveroudering, pigmentvlekken en uitdroging van de huid worden veroorzaakt door deze straling. Daardoor krijg je meer rimpels.

Uv-B-stralen beschadigen de de bovenste luidhaag. Een teveel aan deze straling zorgt daarom voor een verbande huid. Ook deze straling kan huidkanker veroorzaken.

Het is duidelijk dat een bezoekje aan de zonnebank schade toebrengt aan de huid. Daarnaast is het afhankelijk van je huidtype hoe snel dit gebeurt. Een lichte huid, die vaak voorkomt bij mensen met rood haar, kan minder straling hebben dan een wat donkerdere huid. Dat komt doordat een donkerdere huid van zichzelf al meer pigment bevat.

Is de zonnebank schadelijker dan natuurlijk zonlicht?

Ja, vanwege de hoge dosis Uv-stralen, wordt er veel schade aan je huid toegebracht in korte tijd.

KWF kankerbestrijding benoemt het volgende: “onder de zonnebank wordt je huid in een korte tijd blootgesteld aan een hoge dosis uv-straling. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker. Op korte termijn is het resultaat een bruin kleurtje. Het bruine kleurtje verdwijnt, maar je de huid blijft beschadigd.” (Bron: KWF.nl)

De Nederlandse vereniging van Dermatologen raadt het gebruiken van een zonnebank ook streng af. “Onderzoek toonde aan dat gebruikers van de zonnebank een hoger risico lopen op huidkanker en dat die risico’s hoger zijn naarmate het gebruik van de zonnebank op jongere leeftijd plaatsvond.” (Bron: nvdv.nl)

Het risico op huidkanker wordt groter bij elk bezoek aan de zonnebank.

Dus hoe wel zonnen? Je kunt het beste buiten zonnen voor 12.00 uur of na 15.00 uur ‘s middags. Kijk hierbij ook naar de zonkracht en bescherm jezelf met minimaal SPF 30 (elke 2 uur smeren) en door af en toe in de schaduw te zitten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.