Menu
EUR
Schilferige huid

Schilferige huid

Schilferige huid: symptomen, oorzaken en oplossingen

Heb je (vaak) last van een schilferige huid? Of zie je schilfers bij je (pasgeboren) baby? Gelukkig kun je er eenvoudig iets aan doen.

In dit artikel kijken we naar de symptomen, oorzaken én oplossingen. Zo kom je niet meer voor verrassingen te staan, en kun je er gericht iets aan doen.

Inhoudsopgave:

Symptomen

Een schrale, schilferige huid gaat (vaak) gepaard met de volgende symptomen:

 • Droge huid
 • Rode huid
 • Witte huid
 • Gevoelige huid
 • Branderige huid
 • Jeuk
 • Puistjes

Schilfers ontstaan doordat je huid uitgedroogd is. Dus logisch dat een droge huid één van de kenmerken is.

Als je huid ook rood is, is de kans groot dat je symptomen door eczeem veroorzaakt worden. Als je je huid ‘wit’ vindt, zijn dat waarschijnlijk de schilfers zelf.

Een schilferige huid is vaak ook gevoelig en/of branderig. Dat zijn ook tekenen van een droge huid.

Schilfers zorgen al snel voor jeuk. Dit is misschien nog wel de vervelendste klacht. Vooral omdat je moet voorkomen dat je gaat krabben. Daarmee maak je het probleem namelijk alleen maar erger. En je huid nóg gevoeliger.

Zie je ook puistjes rond je schilfers? Dat kan heel goed; het is een vorm van acne die vaak voorkomt in combinatie met een droge huid.

Waar komt een schilferige huid het meeste voor?

Schilfers kunnen op het hele lichaam voorkomen. Maar er zijn een aantal delen waar het verreweg het meeste voorkomt:

Hoofd
Veruit de meeste mensen hebben last van schilfers op hun hoofd.

Met name op het gezicht:

 • rond de ogen (onder of tussen wenkbrauwen, oogleden, onder of boven de ogen)
 • rond de neus
 • rond de mond
 • op het voorhoofd
 • op de kin

Maar ook elders op het hoofd:

 • bij de haargrens
 • achter de oren
 • in de oren
 • in de nek

Armen en benen
De ledematen zijn ook hotspots voor schilfers.

Op de armen vind je schilfers vooral op je elleboog, onder je oksels en op je handen.

Op de benen ontstaan de klachten vooral op je knie, in je lies en op je voeten, met name (tussen) de tenen.

Romp
Een schilferige huid komt ook regelmatig voor op de rug, buik, of elders op de romp.

Intieme plekken
Helaas blijven intieme zones op het lichaam niet gespaard van schilfers.

Vrouwen kunnen last krijgen van een schilferige huid rond de vulva, bijvoorbeeld op de buitenste schaamlippen.

Mannen kunnen schilfers krijgen op hun scrotum, of zelfs op de eikel.

Daarnaast komen bij beide geslachten schilfers voor rond de anus en tepel.

De producten die bij ‘Wat te doen?’ hieronder besproken worden, kun je ook gebruiken voor de buitenste schaamlippen, scrotum en rond de tepel. Voor de anus is er een speciale zalf: Anamel®.

Maar pas op met smeren op en rond intieme delen. Smeer sowieso nóóit op delen met slijmvliezen, zoals op de kleine schaamlippen, de eikel en binnenin de anus. Spoel hoogstens af met water (zonder zeep!). En ga met je klachten naar je huisarts.

Over het hele lichaam
Beperken de schilfers zich bij jou niet tot een bepaald lichaamsdeel, maar heb je ze over je hele lichaam? Ook dat is mogelijk. In dat geval raden we aan om eerst bij je huisarts te rade te gaan. Laat de oorzaak vaststellen, zodat je de best mogelijke behandeling krijgt.

Oorzaken

Voor een schilferige huid kunnen allerlei oorzaken zijn. Het kan een allergie zijn, een infectie, eczeem, etc.

Maar vaak is de oorzaak ook veel eenvoudiger. En is de oplossing ook niet ingewikkeld. Hieronder kijken we vooral naar de oorzaken die het vaakst voorkomen. Met tips om die te voorkomen.

Bij alle oorzaken gebeurt min of meer hetzelfde: de bovenste lagen van je huid raken beschadigd, waardoor ze vocht niet meer goed vasthouden. Dat zorgt ervoor dat de huid uitdroogt, met onder andere schilfers als gevolg.

Hoe raakt de huid dan beschadigd? Veelvoorkomende oorzaken zijn:

 • Alcohol
  Alcohol droogt de huid uit. Dus kun je daarna last krijgen van velletjes. Dit kun je natuurlijk oplossen door minder of helemaal niet meer te drinken.
 • Allergie
  Er zijn talloze allergieën die zorgen voor een droge, geïrriteerde en schilferige huid.
 • Douchen
  Heb je vaak last van een schilferige huid na douchen? Probeer dan minder lang en minder heet te douchen. Én met minder zeep te wassen.
 • Eczeem
  Heb je last van eczeem? Dan is dat hoogstwaarschijnlijk de hoofdoorzaak van je schilfers. Je hebt baat bij een goede zalf (zie hieronder).
 • Gips
  Komt je arm of been net uit het gips, en is de huid daaronder droog en schilferig geworden? Dat is normaal. Zorg dat je je huid goed verzorgt (zie hieronder).
 • Make-up
  Make-up en foundation zijn bekende veroorzakers van een droge huid en dus schilfers. Daarom is het zo belangrijk dat je je huid eerst goed reinigt en hydrateert vóórdat je make-up aanbrengt.
 • Medicijnen
  Een schilferige huid komt soms door medicijnen. Gebruik je bepaalde medicijnen? Kijk dan in de bijsluiter of dit inderdaad een bekende bijwerking is.
 • Operatie
  Is jouw schilferige huid gekomen na een operatie? Meld dit dan sowieso bij je arts. Hij/zij zal vertellen wat je daaraan kunt doen.
 • Peeling
  Heb je onlangs een peeling gedaan, en daarna een schilferige huid gekregen? Dat gebeurt vaak, ongeveer een week na de behandeling. Meestal is dit snel voorbij.
 • Scheren
  Heb je steeds last van een schilferige huid na scheren? Dat kan komen doordat je mesje bot en/of vies is. Vervang dat dus regelmatig. Zorg ook dat je niet tegen de haartjes in scheert. Gebruik daarnaast een goede crème ná het scheren (zie ook hieronder).
 • Stress
  Kun je een schilferige huid krijgen door stress? Jazeker, dat kan. Want aanhoudende stress put de vochtreserves van je huid uit. En dat kan leiden tot uitdroging.
 • Winter
  Veel mensen krijgen in de winter last van een droge huid met schilfers. Dit heeft te maken met kou, wind en droge lucht. Ook de verwarming in huis helpt niet. Smeren met een goede crème helpt in deze periode (zie hieronder).
 • Zonnen
  Veel mensen krijgen een schilferige huid na zonnen. Smeer je daarom altijd heel goed in. En blijf niet te lang in de zon.
 • Zwanger
  Heb je plotseling last van schilfers gekregen tijdens je zwangerschap? Dat komt door je veranderende hormonen. Vooral in je gezicht kun je hier last van krijgen.

Oplossingen

Wat te doen aan een schilferige huid? Is behandeling mogelijk, of zijn er eenvoudigere oplossingen?

Een aantal van de oorzaken die hierboven beschreven zijn, zijn makkelijk te voorkomen. Denk aan alcohol drinken, te heet douchen en zonnen.

Maar andere oorzaken zijn lastiger of niet te vermijden. Bijvoorbeeld een allergie, eczeem of de invloed van de winter. Wat kun je dan doen? Het antwoord:

Smeer met een huidverzorgende zalf of crème

Er zijn hele goede producten op de markt, die uitstekende helpen tegen een schilferige huid.

Wij noemen twee producten, die je ook vindt in onze webshop: DerMel huidzalf en ALHYDRAN Cracked Dry Skin Care 

DerMel
DerMel is een natuurlijke huidzalf op basis van zuivere honing.

Gebruik deze honingzalf bij een beschadigde huid en constitutioneel en seborroïsch eczeem. Daarmee voorkom je droogte en dus ook schilfers en andere symptomen als jeuk. Daarnaast helen je krabwondjes beter. Het brengt de huid tot rust en onder

DerMel is bij veel verschillende klachten te gebruiken. Zo ook bij wondjes, eczeem, smetplekken en luieruitslag. Door de zuivere honing heeft het een antibacteriële werking, laat het wondjes sneller genezen en brengt het de huid tot rust.

DerMel is ook geschikt voor kinderen. Het  bevat geen corticosteroïden of antibiotica. 

Tip: Wil je DerMel eerst uitproberen? Dat kan! Vraag een proefmonster aan.

Proefmonster aanvragen

ALHYDRAN Cracked Dry Skin Care
ALHYDRAN Cracked Dry Skin Care is speciaal ontwikkeld voor de (extreem) droge huid. Daarmee hydrateer en verzorg je je huid intens.

Begin met smeren zodra je klachten weer de kop opsteken. Je hebt maar een dun laagje nodig, terwijl je klachten snel verlichten.

Veel mensen gebruiken ALHYDRAN als dagelijkse gezichtscrème, vanwege de uitstekende verzorgende eigenschappen.

ALHYDRAN Cracked Dry Skin is ook geschikt voor kinderen.

Bekijk ALHYDRAN Cracked Dry Skin 

 


Reacties (1)

gravatar
Wil
Geplaatst op 2023-02-13 15:22:25
Schilferige gezichtshuid, komt door te weinig goede vetten in je lichaam. Oplossing; elke dag een theelepeltje olie, geeft niet wat voor olie.
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!