Menu
0
26Sep2022
Jeukende huiduitslag verminderen

Jeukende huiduitslag verminderen

Iedereen heeft wel een beeld van over hoe huiduitslag er uit kan zien. Toch kan het zich in vele vormen voordoen. Daarnaast is het geen ziekte of diagnose maar een symptoom, en een veel voorkomend symptoom is jeuk. Jeukende huiduitslag dus. Daar gaat dit blog over.

Wat is huiduitslag?

Waar hebben we het precies over als we het over huiduitslag hebben. Bij huiduitslag gaat het om een plotselinge afwijking van de huid. Het is een reactie die wordt veroorzaakt door iets buiten de huid zelf, denk aan een bacterie of een virus. Maar ook aandoeningen zoals de mazelen of een allergie kunnen huiduitslag veroorzaken. Iedereen kan er last van krijgen, zowel kinderen als volwassenen.

Wat veroorzaakt huiduitslag?

Er zijn veel verschillende oorzaken voor huiduitslag te bedenken. Elk symptoom kan te herleiden zijn naar een andere oorzaak. En de oorzaak is niet altijd gelijk duidelijk omdat sommige huiduitslagen op elkaar lijken. Gaat je huiduitslag niet naar verloop van tijd vanzelf over, dan is het goed om de oorzaken te achterhalen en de huid te laten behandelen. Een medisch specialist, bijvoorbeeld een dermatoloog, kan uitzoeken welke mogelijke oorzaken er zijn voor het ontstaan van de huiduitslag.

Bekijk hier een lijst van mogelijke oorzaken van jouw huiduitslag.

Symptomen van huiduitslag

Terug naar de symptomen. De uitslag op je huid kan plotseling opkomen en dit gebeurt dan in de vorm van bijvoorbeeld rode, roze of paarsachtige vlekken of bultjes. Het kan voorkomen over je gehele lichaam of op een bepaald lichaamsdeel, zoals je gezicht of armen. Een volledige lijst van mogelijke symptomen vind je hieronder:  

  • rode vlek of rode vlekken op de huid
  • jeukende vlekken of bultjes op de huid
  • schilferingen op de huid (bij schilfers op de hoofdhuid heet dit roos)
  • extreem vette of droge huid
  • rode puntjes op de huid
  • blaasjes met vocht op de huid
  • witte bultjes op de huid
  • opgezwollen kliertjes onder de huid

Een veel voorkomend symptoom is jeuk bij vlekken of bultjes. Daar gaan we wat dieper op in.

Jeukende huiduitslag

Van niet elk symptoom bij huiduitslag ervaar je altijd fysieke last. Een van de symptomen waarbij dat wel het geval is jeuk. Er is dan dus sprake van jeukende huiduitslag, vaak in combinatie met rode vlekken of bultjes. Het komt veel voor en wordt als zeer vervelend ervaren. De neiging om te krabben is groot en je bent daardoor snel afgeleid. Gelukkig is er wat aan te doen.

Wat kun je doen aan jeukende huiduitslag?

Bijvoorbeeld insmeren met Alhydran Anti Itch Care. Deze crème is ontwikkeld om symptomen van een huid met jeuk te behandelen. Het neemt dus niet de oorzaak weg, maar verlicht de jeuk en heeft een direct verkoelend effect op de huid. De crème zorgt voor optimale en langdurige hydratatie en brengt de huid tot rust. Lees ook eens deze wetenschappelijke studie, waarbij de werking van Alhydran is onderzocht bij jeuk na brandwonden. De studie betrof 51 patiënten uit een brandwondencentrum.

Honingproducten

Honing is steeds vaker een serieus en effectief alternatief voor antibiotica geworden. Overvloedig gebruik van antibiotica leidt namelijk tot resistentie na verloop van tijd. Zuivere honing, geoogst bij vitale bijenvolken, staat bekend om de sterke antibacteriële werking. Dit heeft te maken met de lage pH (zuurgraad) en een hoog suikergehalte. Een lage pH in combinatie met een hoog suikergehalte, zorgt ervoor dat er een honinglaagje wordt gevormd over de wond. Dit laagje beschermt de wond tegen het binnendringen van bacteriën (antibacteriële werking).

Daarnaast trekt dit hoge suikergehalte vocht uit het onderliggende weefsel naar de wond aan. Dit zorgt voor een vochtig wondmilieu, waardoor de wond sneller geneest.

Onderstaande producten zijn gemaakt van zuivere honing.

  • DerMel® huidzalf is een zalf die goed werkt bij oppervlakkige wondjes, zoals door krabben bij eczeem en vermindert jeuk.
  • Eén op de drie volwassenen heeft wel eens last van anale jeuk. Een veel voorkomend probleem dus. AnaMel® aambeienzalf is een zalf die helpt bij anale klachten zoals jeuk en kloofjes. De zalf helpt de huid herstellen en vermindert de klachten.

Bronnen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Abonneer op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.