
Luieruitslag is een veelvoorkomend huidprobleem bij baby’s. Het ontstaat wanneer de tere babyhuid te lang in contact komt met urine en ontlasting. Dit tast de huid aan, vooral op plekken waar de luier schuurt. De huid wordt rood, gevoelig en kan wondjes gaan vertonen. Gelukkig kun je het goed behandelen én voorkomen.
Wanneer komt het voor?
- Te lang dragen van een natte of vieze luier.
- Diarree of frequente ontlasting.
- Voedingsovergangen, zoals van fles- naar vaste voeding.
- Doorkomende tandjes.
- Gebruik van geparfumeerde doekjes of agressieve reinigingsproducten.
Hoe herken je luieruitslag?
- Rode, geïrriteerde huid rondom de billen, liezen of geslachtsdelen.
- Kleine wondjes. bultjes of blaasjes.
- De huid voelt warm aan en kan gezwollen zijn.
- Je baby huilt bij het verschonen of aanraken van de huid.
Hoe behandel je luieruitslag?
- Verschoon regelmatig. Laat je kindje niet te lang in een natte of vieze luier liggen.
- Gebruik babydoekjes zonder alcohol, parfum en andere irriterende stoffen.
- Zorg dat de huid goed droog is voordat je een nieuwe luier omdoet. Dep de huid voorzichtig droog met een doekje. Wrijven kan de huid extra beschadigen.
- Gebruik een babybillen zalf, zoals:
- Aldanex: een barrièrecrème die een beschermend laagje legt over de huid, helpt bij herstel en nieuwe irritatie door urine of ontlasting voorkomt.
- Cover: een beschermende zalf, speciaal ontwikkeld om luieruitslag en andere vocht gerelateerde letsels te verzorgen en te voorkomen. Met deze zalf creëer je de ideale omgeving voor huidherstel en wordt de huid optimaal beschermd tegen de inwerking van nieuwe urine of ontlasting.
- DerMel: een verzachtende honingzalf die wondjes sneller laat genezen, irritatie en jeuk vermindert en antibacteriële bescherming biedt.
- AnaMel: een verkoelende honingzalf op minerale en plantaardige basis. Vermindert jeuk en irritatie tussen de billen en biedt antibacteriële bescherming.