Menu
0
31Oct2022
Wat te doen bij een droge huid die jeukt?

Wat te doen bij een droge huid die jeukt?

Het wordt weer wat kouder buiten. De verwarming gaat aan en de temperatuur onder de douche gaat een standje hoger. Sommige mensen krijgen dan last van een droge huid die jeukt. Een jeukende huid in de winter wordt ook wel  winterjeuk genoemd.Wat kun je doen tegen een jeukende droge huid?

  1. Een droge jeukende huid, wat zijn de symptomen?
  2. Waar kom je een jeukerige droge huid het meest tegen?
  3. Wat zijn oorzaken van een jeukerige droge huid?
  4. Tips en oplossingen voor een (jeukende) droge huid

Een droge jeukende huid, wat zijn de symptomen?

In een normale situatie is er een goede balans tussen de ‘waterhuishouding’ van de huid en de omgeving. De bovenste huidlaag bestaat voornamelijk uit vetten. Als deze vetten minder worden dreigt de huid water te verliezen met als gevolg dat er droge jeukende plekken op de huid ontstaan

Een droge huid is gevoelig. Wondjes zoals sneetjes en kloven ontstaan sneller. Dat geeft lichte pijn. Soms gaat een droge huid, naast de irritante jeuk ook gepaard met witte schilfertjes of rode vlekken en jeukplekken in combinatie met bultjes. Sommige mensen krijgen daar zelfs in extreme mate last van. Erg vervelend.

Waar kom je een jeukerige droge huid het meest tegen?

Bekende plekken zijn natuurlijk de handen. Die gebruik je vaak om spullen mee vast te pakken, dus krijgen ze het zwaarder te verduren. Maar ook de hoofdhuid, benen en armen zijn vaak gehoorde lichaamsdelen met klachten.

Wat zijn oorzaken van een jeukerige droge huid?

Klachten gerelateerd aan een droge huid zie je vaak in de koude wintermaanden terugkomen. De droge atmosfeer speelt dan een rol. Dat komt omdat mensen dan meer in de warmte van de verwarming van thuis of op het werk zitten. Ook is de koude lucht buiten in die periode een stuk droger.

Sommige huidziekten of huidaandoeningen gaan ook gepaard met een droge huid. Een bekende is het atopisch eczeem. Van nature is er dan al sprake van een disbalans in de waterhuishouding van de huid. 

Tips en oplossingen voor een (jeukende) droge huid

We beloofden in de inleiding een paar praktische tips. En die komen er. Een aantal daarvan zijn niet zo lastig te raden.

  1. Douche kort (maximaal 10 minuten) en niet te heet (rond 36 graden). Gebruik daarbij een bad/douche gel of olie zonder parfum. In het verlengde van deze tip, was de handen zo min mogelijk.
  2. Zet de verwarming thuis niet op de heetste stand. Bespaart bovendien geld, dus twee vliegen in één klap. Gebruik eventueel een luchtbevochtiger om de lucht vochtig te houden. Ventileer de kamer overdag, zet een raampje open.
  3. Gebruik een crème die speciaal is bedoeld voor een droge huid en voor jeukklachten. Bijvoorbeeld de klassieke variant van ALHYDRAN of de  ALHYDRAN Cracked Dry Skin Care speciaal voor een extreem droge huid. De werking van ALHYDRAN is met wetenschap onderbouwd.
  4. Speciaal voor jeukklachten is er ALHYDRAN Anti Itch Care. De crème op basis van vers verwerkte Aloë Vera hydrateert en geeft een verkoelend effect waardoor jeuk vermindert. Let op! Smeer ALHYDRAN niet op open (krab)wondjes.
  5. Smeer de huid (vooral de onderbenen, die drogen vaak het eerst uit) na het douchen in met een invettende of hydraterende bodylotion, zonder parfum, zoals bovengenoemde ALHYDRAN. Of gebruik AT14  bodycrème. Een milde verzorgende crème zonder contactallergenen die klachten zoals jeuk vermindert. Deze crème is geschikt voor het hele lichaam, dus ook voor de wat gevoeliger plekken. En plekken met een dikkere huid zoals de onderkant van je droge voet.

AT14 bodycremeBekijk AT14 bodycrème

AlhydranBekijk ALHYDRAN

Bronnen

Reacties

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.