Menu
EUR
Wat is belangrijk bij littekenzalf?

Wat is belangrijk bij littekenzalf?

Er zijn veel verschillende soorten littekenzalven in de markt. Ze kunnen helpen uw litteken te verzorgen en beschermen. Welke bestandsdelen zijn dan belangrijk in littekenzalf? Wij leggen het uit. Niet op basis van wat wij vinden, maar wat de medische wetenschap zegt.

Beste verzorging voor een litteken

Een litteken is het resultaat van een beschadigde huid. Zeker als uw litteken nog rood is, is de huid nog aan het herstellen en is het extra kwetsbaar. Het litteken heeft bescherming nodig, tegen bijvoorbeeld Uv-straling en bacteriën. Ook verliest de kwetsbare huid bij een litteken meer vocht dan een ‘gezonde’ (niet beschadigde) huid.

Bescherming, bedekking tegen Uv-straling en hydratatie zijn van belang bij de verzorging van een litteken. Dit kan een littekenzalf bieden.

Bestandsdelen in littekenzalf die herstel ondersteunen

Er zijn veel verschillende soorten littekenzalven en -crèmes op de markt. Wij benoemen welke ingrediënten uw litteken helpen herstellen en waarom.

Vitamine E

Het is bewezen dat vitamine E de aanmaak van nieuwe huidcellen en collageen stimuleert. Het is belangrijk dat het op de juiste manier is verwerkt en in de juiste dosering. Het is een goede aanvulling op andere ingrediënten in littekenzalven, waardoor littekens kunnen vervagen en soms zelfs verdwijnen.

Daarnaast vergroot vitamine E de elasticiteit van je litteken. Wanneer er spanning op uw huid komt te staan, kan deze minder goed herstellen. Door verbeterde elasticiteit kan het litteken beter genezen.

Medicinale honing

Medicinale honing heeft een aantal bijzondere eigenschappen. In wetenschappelijke studies is aangetoond dat medicinale honing antibacteriële bescherming biedt, de huid tot rust brengt en de huid ondersteunt bij herstel.

Aloë Vera

Aloë Vera heeft een sterke hydraterende werking. De vele werkzame stoffen in Aloë Vera gel zorgen ervoor dat uw wond beter geneest en dat littekens verminderen.

Siliconen

De werking van siliconen tegen littekens is wetenschappelijk onderbouwd. Daarom is het gebruik van medische siliconen de voorkeurstherapie geworden in de professionele littekenzorg.

De siliconen vormen een beschermlaag op de huid. Zo wordt de huid beschermd tegen een teveel aan vochtverlies. Dit helpt bij littekenklachten en ondersteunt de huid zodat deze mooier herstelt.

De beste littekenzalf?

Het is moeilijk te zeggen welke littekenzalf het beste is voor uw litteken(s). Elke huid reageert anders op verschillende zalven. Het ligt eraan waar u behoefte aan heeft, waar het litteken zit, hoe groot het is en welke klachten u heeft. Bij een afwijkend litteken (hypertrofisch of keloïd) kan druktherapie ook nodig zijn. Vraag hierbij advies aan uw arts.

Een littekenzalf, littekencrème of siliconengel is goed te gebruiken bij kleine, niet-afwijkende littekens of littekens die niet door kleding bedekt worden.

Littekenzalven of -crèmes kunnen ook helpen tegen klachten bij (oudere) littekens, die nog actief zijn. Actieve littekens zijn rood gekleurd. Deze klachten zijn:

  • Jeuk
  • Irritatie/roodheid
  • Een trekkend gevoel
  • Pijn
  • Verminderde soepelheid
  • Droge en kwetsbare huid

Siliconenverbanden zijn goed te gebruiken bij (grotere) littekens, door bijvoorbeeld een operatie en littekens onder kleding (in de eerste weken/maanden van herstel). De siliconenverbanden zijn ook op oude littekens te gebruiken. Op oude littekens kunnen de siliconen littekenklachten verminderen, echter ze kunnen niks meer veranderen aan de vorm/dikte.

Littekenzalf, littekencrème of siliconen?

Dermatologie-winkel.nl biedt verschillende producten om littekens te verzorgen en beschermen.

  • ALHYDRAN wordt al jaren gebruikt voor de nazorg van verschillende soorten wonden en littekens, vooral bij brandwonden (ook met SPF verkrijgbaar). Het hoofdingrediënt van ALHYDRAN is vers verwerkte Aloë Vera. 
  • BAPSCARCARE siliconengel en -verband zorgt voor een optimale behandeling en bescherming van uw litteken, door een beschermlaagje van siliconen aan te brengen.
  • DerMel honingzalf bevat medicinale honing. De zalf helpt de beschadigde en geïrriteerde huid te herstellen. U kunt honingzalf gebruiken als uw wond nog niet helemaal dicht is.
  • Cinoscar is een medische siliconengel voor de behandeling en het voorkomen van afwijkende (hypertrofische of keloïd) littekens.

Bekijk producten voor littekens

Vraag als u twijfelt altijd aan uw arts wat de beste behandelmethode is voor uw litteken.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert.
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen