Menu
0
05Oct2022
Eczeem rondom ogen

Eczeem rondom ogen

Eczeem is een nare aandoening die zich op meerdere plekken op je lichaam kan voordoen. Een vervelende plek waar eczeem goed zichtbaar is, is rondom de ogen. Wat kun je er aan doen?

Er zijn meerdere vormen van eczeem die (ook) bij ogen kunnen voorkomen, maar de meest bekende vormen zijn het constitutioneel eczeem en de twee contacteczemen, het irritatief eczeem en het contactallergisch eczeem.

Het constitutioneel eczeem

Dit is één van de meest voorkomende vormen van eczeem. Het wordt ook wel atopisch eczeem genoemd. Constitutioneel eczeem kan kort aanwezig zijn, maar ook chronisch, waarbij de klachten in wisselende perioden opkomen. Het komt vooral bij baby’s en kinderen voor. Op latere leeftijd ontstaat het minder vaak, maar het kan wel terugkomen als je het op jongere leeftijd hebt gehad. De precieze oorzaak van het constitutioneel eczeem is niet bekend maar een aantal factoren spelen een rol:

 • Een verminderde barrièrefunctie van de huid: hierdoor is de huid meer doorgankelijk voor irriterende stoffen.
 • Een overactief afweersysteem, waardoor de huid sterker reageert op verschillende prikkels.
 • De erfelijke aanleg. Ouders met eczeem hebben een grotere kans op het krijgen van een kind met eczeemklachten.

Constitutioneel eczeem kan overal op het lichaam ontstaan. Bekende plekken bij zowel kinderen als volwassenen zijn de hals en de nek en bij volwassenen ook in het gezicht.

Het irritatief eczeem

Dit is een eczeem die ontstaat door blootstelling van de huid, bijvoorbeeld door wrijving, aan een bepaalde stof. Dit kan een (zwak) toxische stof zijn, bijvoorbeeld een agressieve reinigingslotion. Maar ook een plant, een kledingstof, etenswaar of gewoon water kan de boosdoener zijn. Iedereen loopt het risico om een keer last te krijgen van irritatie. Bij mensen met een overgevoelige huid is de kans wel groter.

Contactallergisch eczeem

Bij allergisch contacteczeem is de oorzaak van het eczeem een ‘allergische reactie’ voor een bepaalde stof. Het ontstaat alleen als je door een eerder huidcontact met een bepaalde stof (de allergeen) er vervolgens overgevoelig voor bent geworden (allergisch). Dat kan na één of twee keer aanraken zijn. Maar ook na jarenlang achtereen zonder problemen kan de allergische reactie plots ontstaan. Een irritatie reactie kan daarentegen bij iedereen optreden. Na contact met irriterende stoffen op vooral handen, voeten of je gezicht.

Meer weten over de kenmerken van andere eczeemsoorten? Ga daarvoor naar: welke soorten eczeem zijn er? 

Het stellen van de diagnose

Hoe weet je of je met eczeem te maken hebt? Eczeem is niet altijd makkelijk te herkennen. Zo zijn er ook aandoeningen die sterk op eczeem lijken. Het stellen van de juiste diagnose is dus belangrijk. Maak daarom een afspraak bij de huisarts voor advies. Dat is het eerste aanspreekpunt. Een doorverwijzing naar een dermatoloog is mogelijk bij ernstige klachten.

Tips voor het behandelen van eczeem (rondom de ogen)  

 • Ga niet lopen krabben. Dat maakt de eczeem erger. Het zorgt voor opvlammingen (flame-ups) van het eczeem.
 • Is er sprake van een duidelijk aanwijsbare oorzaak, dan is het weghalen van die oorzaak vaak de oplossing. Gaat het om een irriterende stof zoals een shampoo of ander cosmeticaproduct? Verander dan eens van samenstelling of laat het product achterwege. Doe dit wel in overleg met de huisarts. Ken je AT14 skincare al? Deze producten zijn hypoallergeen en geschikt voor mensen met contactallergie of eczeem. 
 • Daarnaast zijn er mogelijkheden voor het verminderen van de klachten van eczeem. Een aantal producten komen daarvoor in aanmerking.

Alhydran Eczema Care

Gebruik bijvoorbeeld Alhydran Eczema Care. Deze crème helpt de symptomen van eczeemklachten verminderen. De werking van Alhydran Eczema Care is wetenschappelijk aangetoond. De bewezen samenstelling van werkbare stoffen is ontwikkeld voor de behandeling van eczeemklachten, zoals jeuk, roodheid, een branderig gevoel, een droge huid en flare-ups. Mag alleen gebruikt worden op de gesloten huid, niet bij wondjes. 

Belangrijke bestanddelen zijn:

 • Ureum: zorgt voor de hydraterende werking en voedt de huid.
 • Melkzuur: helpt de huid beschermen tegen schadelijke bacteriën
 • Glycyrrhetinezuur: een stof afkomstig uit de wortel van de zoethoutplant. Het vermindert de gevoeligheid van de huid

Daarnaast is Alhydran Eczema Care: Hypoallergeen, hormoonvrij, parabenen- en geurstoffenvrij en zeer mild op de huid. De crème is geschikt voor alle huidtypes en kan dus ook op plekken worden gesmeerd waar de huid wat dunner is, zoals in de directe omgeving van de ogen.

Bekijk ALHYDRAN Eczema Care

DerMel honingzalf

DerMel is een huidzalf voor oppervlakkige wondjes, ontstaan door bijvoorbeeld krabben bij eczeem. De zalf is ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek en gemaakt op basis van zuivere honing. Het wordt veel gebruikt bij constitutioneel eczeem. De huid van mensen met constitutioneel eczeem is vaak (extreem) droog. De barrièrefunctie van de huid neemt hierdoor af en wordt gevoeliger voor invloeden van buitenaf, zoals bacteriën en allergenen en zal sneller irriteren en jeuken.

Dermel huidzalf helpt bij het herstel van de huid. De zalf biedt antibacteriële bescherming, werkt verzachtend en heeft een wondhelende werking.

Bekijk DerMel

Tip: Wil je DerMel eerst uitproberen? Dat kan! Vraag een proefmonster aan.

Proefmonster aanvragen

AT14 hypoallergene huidverzorging

Het assortiment van AT14 bevat verschillende hypoallergene verzorgingsproducten speciaal voor de gevoelige huid. Ook geschikt bij eczeem en contactallergie. De meest bekende allergene stoffen die een reactie veroorzaken zijn in deze producten weggelaten. Daarom kan iedereen AT14 zorgeloos gebruiken. 

Bekijk AT14 skincare

In dit blog zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

 • Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie: Huidaandoeningen
 • UMC Utrecht: Eczeem  
 • Drs. M.W.H.M. Roovers (Allergoloog St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg), Drs. I. Boersma (Dermatoloog Albert Schweitzer Ziekenhuis Zwijndrecht), De behandeling van constitutioneel eczeem met DerMel® huidzalf. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.