Menu
EUR
De wondjes in mijn neus genezen niet, wat te doen?

De wondjes in mijn neus genezen niet, wat te doen?

Wondjes of korstjes in je neus komen om verschillende redenen voor. En soms komt de genezing maar langzaam op gang. Of lijkt het er helemaal niet van te komen. Wat zijn de mogelijke oorzaken voor wondjes en korstjes in de neus? En zijn er oplossingen?

Bekijk gelijk de oplossingen: Wondjes en korstjes in je neus genezen: Handige tips en oplossingen.

De mogelijke oorzaken van wondjes in je neus

Wondjes of neuskorsten in je neus bestaan meestal uit ingedroogd slijm, huidschilfers en vuile deeltjes. Niet heel fris dus. Daar wil je van af. Wanneer je last hebt van dit soort korstjes dan komt dit meestal omdat je neus aan het uitdrogen is. Maar die droge neus ontstaat niet zomaar. We noemen een aantal mogelijke oorzaken.

Infectie of ontsteking

Een ontsteking of infectie kan eraan ten grondslag liggen. Denk bijvoorbeeld aan een verkoudheidsvirus. Deze virussen zorgen voor irritatie in je neus en vervolgens komen er korstjes. Ook een ontsteking van de haarzakjes (die zitten aan het begin van de neus) zijn een risico. Die ontsteking ontstaat dan weer vaak door neuspeuteren. Daarover later meer.

Allergie

Bij een allergie ontstaat jeuk door allergenen die via ingeademde lucht de neus binnenkomen. We noemen dat ook wel een inhalatie-allergie. Mensen gaan hierdoor krabben en wrijven, het slijmvlies raakt daardoor beschadigd en daarna ontstaat er korstvorming.   

Operatie aan de neus

Een operatie aan de neus of de neusbijholtes kan een aanslag zijn op de binnenkant van de neus. Ook hierdoor kunnen wondjes ontstaan. 

Neuspeuteren

Deze kwam al even ter sprake. Het is de meest voorkomende oorzaak van wondjes in de neus. Vaak doen mensen dit uit verveling of zit het er gewoon ingebakken. Omdat het tot irritatie leidt, gaan mensen ermee door. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

Medicatie, stimulerende middelen en irriterende stoffen

Wondjes kunnen ook in je neus ontstaan door het gebruik van stimulerende middelen zoals cocaïne, methamfetamine en heroïne. De slijmvliezen raken geïrriteerd bij het inhaleren (net als bij roken) en door de langdurige blootstelling aan irriterende dampen, de bloedvaten vernauwen hierdoor, en er ontstaan dus wondjes. 

Ook wat onschuldigere producten zoals neussprays kunnen irritatie geven aan de zogenoemde bekleding van de neus en zijn misschien de boosdoener van deze wondjes en korstjes.

Overige oorzaken

Nog een paar mogelijk andere oorzaken kunnen zijn: te vaak en te hard je neus snuiten, neusbloedingen, hormonale veranderingen, vasculititis (ontstoken binnenwand van de bloedvaten), een droge buitenlucht.

Wondjes en korstjes in je neus genezen: Handige tips en oplossingen

Nu je wat meer weet over mogelijke oorzaken, heb je misschien zelf al een idee wat acties kunnen zijn om het probleem op te lossen. Om je verder op weg te helpen, hieronder drie tips.

  1. Een tip voor de neuspeuters onder ons.…stop ermee. Dit lukt je mogelijk niet gelijk de volgende dag al, maar probeer het stapsgewijs af te leren. Voorkomen is beter dan genezen.
  2. Heb je last van een inhalatieallergie? Zoals hooikoort of huisstofmijtallergie? Overweeg een anti-allergie neuszalf die het neusslijmvlies beschermt tegen pollen en allergenen. Of gebruik een Neusdouche met spoelzout. De neusdouche spoelt de allergenen van de huisstofmijt en pollen uit je neus, waardoor je weer vrijer gaat ademen. 
  3. Gebruik een vette neuszalf op basis van zuivere honing. Overweeg NasuMel neuszalf. Deze zalf gebruik je bij droog, geïrriteerd of beschadigd neusslijmvlies als gevolg van bijvoorbeeld neusbloedingen, neus ophalen, allergie, droge lucht en meer. De zalf werkt verzachtend en door de antibacteriële bescherming, nemen ontstekingen af. 

Verdwijnen de klachten niet spontaan dan is het verstandig contact op te nemen met een KNO-arts voor verder onderzoek. Je huisarts kan je doorverwijzen.  

[products=blog_wondjes_in_neus_genezen_niet]

 

Bronnen


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert.
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan je winkelwagen