Menu
0
15Nov2022
De wondjes in mijn neus genezen niet, wat te doen?

De wondjes in mijn neus genezen niet, wat te doen?

Wondjes of korstjes in je neus komen om verschillende redenen voor. En soms komt de genezing maar langzaam op gang. Of lijkt het er helemaal niet van te komen dat je neus geneest.Wat zijn de mogelijke oorzaken daarvoor? En zijn er oplossingen?

Daar gaan we je in dit blog meer over vertellen. Wil je gelijk door naar de oplossingen. Ga dan naar: Wondjes en korstjes in je neus genezen: Handige tips en oplossingen.

De mogelijke oorzaken van wondjes in je neus

Wondjes of neuskorsten in je neus bestaan meestal uit ingedroogd slijm, huidschilfers en vuile deeltjes. Niet heel fris dus. Daar wil je van af. Wanneer je last hebt van dit soort korstjes dan komt dit meestal omdat je neus aan het uitdrogen is. Maar die droge neus dat gebeurt niet zomaar. Handig om te weten waar het door komt zodat je er wat aan kan doen. We noemen een aantal mogelijke oorzaken.

Infectie of ontsteking

Een ontsteking of infectie kan ten grondslag liggen. Denk dan aan een verkoudheid die veroorzaakt wordt door virussen. Deze virussen zorgen voor irritatie in je neus en vervolgens komen er korstjes. Ook een ontsteking van de haarzakjes (die zitten aan het begin van de neus) zijn een risico. Die ontsteking ontstaat dan weer vaak door neuspeuteren. Daarover later meer.

Allergie

Bij een allergie ontstaat jeuk door allergenen die via ingeademde lucht de neus binnenkomen. We noemen dat ook wel een inhalatie-allergie. Mensen gaan hierdoor krabben en wrijven, het slijmvlies raakt daardoor beschadigd en daarna ontstaat er korstvorming.   

Operatie aan de neus

Een operatie aan de neus of de neusbijholtes kan een aanslag zijn op de binnenkant van de neus. Vaak gaat dit probleem vanzelf weer weg. Maar een neusspoeling kan het proces versnellen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld Nasaal Spoelzout met Xylitol. Doe dit wel in overleg met je KNO-arts.

Neuspeuteren

Deze kwam al even ter sprake. Het is de meest voorkomende oorzaak van wondjes in de neus. Vaak doen mensen dit uit verveling of zit het er gewoon ingebakken. Omdat het tot irritatie leidt, gaan mensen ermee door. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

Medicatie, stimulerende middelen en irriterende stoffen

Wondjes kunnen ook in je neus ontstaan door het gebruik van stimulerende middelen zoals cocaïne, methamfetamine en heroïne. De slijmvliezen raken geïrriteerd bij het inhaleren (net als bij roken) en door de langdurige blootstelling aan irriterende dampen, de bloedvaten vernauwen hierdoor, en er ontstaan dus wondjes. 

Ook wat onschuldigere producten zoals neussprays kunnen irritatie geven aan de zogenoemde bekleding van de neus en zijn misschien de boosdoener van deze wondjes en korstjes.

Nog een paar mogelijk andere oorzaken kunnen zijn: te vaak en te hard je neus snuiten, neusbloedingen, hormonale veranderingen, vasculititis (ontstoken binnenwand van de bloedvaten), een droge buitenlucht.

Wondjes en korstjes in je neus genezen: Handige tips en oplossingen

Nu je wat meer weet over mogelijke oorzaken, heb je misschien zelf al een idee wat acties kunnen zijn om het probleem op te lossen. Om je verder op weg te helpen, hieronder zes tips.

  1. Ten eerste een tip voor de neuspeuters onder ons.…stop ermee. Dit lukt je mogelijk niet gelijk de volgende dag al, maar probeer het stapsgewijs af te leren. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen dus.
  2. Heb je last van een inhalatieallergie? Denk aan hooikoort of huisstofmijtallergie? Overweeg dan een anti-allergie neuszalf die het neusslijmvlies beschermt tegen pollen en allergenen.
  3. Gebruik een vette neuszalf op basis van zuivere honing. Overweeg bijvoorbeeld Nasumel neuszalf. Het is een zalf die breed wordt ingezet bij droog, geïrriteerd of beschadigd neusslijmvlies als gevolg van bijvoorbeeld neusbloedingen, neus ophalen, allergie, droge lucht en meer.
  4. Deze tip benoemden we al even kort. Zo zijn korsten in de neus als gevolg van een neusoperatie mogelijk sneller te verhelpen door spoelzout met Xylitol te gebruiken Het zorgt voor optimale reiniging én de afbraak van de schade die bacteriën aanrichten. Doe dit wel in nauw overleg met de KNO-arts.
  5. Een andere overweging is een neusoliespray. Het bevordert het natuurlijk herstel van geïrriteerd en droog neusslijmvlies.

Verdwijnen de klachten niet spontaan dan is het verstandig contact op te nemen met een KNO-arts voor verder onderzoek. Je huisarts kan je doorverwijzen.  

 NasuMel neuszalfBekijk NasuMel neuszalf met zuivere honing

Bronnen

Reacties

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Abonneer op onze nieuwsbrief

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.