Menu
0
Die beste Hautpflege
Vor 12:00 Uhr bestellt, heute versendet
Internationales Versenden
Kundenservice: +31 (0)85 773 2080
27Aug2021
Zelf littekens verminderen

Zelf littekens verminderen

Littekens kunnen ontstaan door een (brand)wond, na een operatie of bijvoorbeeld na puistjes of acne. Ze kunnen gaan trekken, jeuken of pijn doen. En sommige littekens zien er niet heel mooi uit. U kunt zelf uw littekens verminderen, met behulp van deze tips.

Er zijn verschillende soorten littekens, daarom is het goed om met uw dokter of verpleegkundige te bespreken welke behandeling goed werkt voor uw litteken.

Inhoud van dit artikel:

Littekens verminderen en verzorgen

Door uw litteken goed te verzorgen, geneest deze ook mooier en wordt het litteken minder zichtbaar. Het is bijvoorbeeld belangrijk de huid bij het litteken schoon te houden. Was het litteken alleen met water, niet met een zeep (met parfum). De huid is nog erg gevoelig en zeep kan irriteren.

Let daarnaast op dat u de huid waar uw litteken zit niet te veel (op)rekt (als dit mogelijk is). Littekens zijn minder soepel en flexibel dan de rest van uw huid. Ook is een litteken eigenlijk een wond die aan het genezen is. Deze heeft zoveel mogelijk rust nodig en het rekken van de huid zorgt voor onrust.

Bescherm het litteken tegen de zon

Blijf uit de zon met uw litteken! Een litteken is een stuk huid dat beschadigd is, het was daarvoor namelijk een open wond. De huid kan zich daarom niet goed zelf beschermen tegen de zon. Zonnestralen zijn erg schadelijk voor de huid, bij littekens is dit effect nog erger.

Bescherm uzelf tegen de zon door in de schaduw te blijven, het litteken met kleding te bedekken of een littekencrème met SPF (minimaal factor 30) te smeren.

Hulpmiddelen voor verzorging

Er zijn verschillende hulpmiddelen die u kunnen helpen uw litteken te beschermen en te verzorgen. Een littekencrème helpt om de beschadigde huid (het litteken) te hydrateren. Dit heeft de huid nodig om beter te herstellen.

Siliconenverband of -gel werkt erg goed om uw huid weer een sterke ‘beschermlaag’ te geven. Dit beschermt uw litteken zodat deze beter kan genezen. Deze behandelmethode is de meest geadviseerde littekenbehandeling door professionals. Vraag uw dokter of verpleegkundige of siliconenverband of -gel een goede verzorging is voor uw litteken.

Littekens brandwond verminderen

Brandwonden zorgen voor erg kwetsbare huid. Littekens zijn bij dit soort wonden ook erg gevoelig. Vaak zijn de littekens ook groter. Met deze tips kunt u littekens van brandwonden verminderen:

 • Littekencrème

Door littekencrème te gebruiken, helpt u de huid vochtig te houden. De beschadigde huid bij het litteken verliest veel vocht. Littekencrème vormt een beschermlaagje over de huid, zodat deze van binnenuit weer de vochtbalans kan herstellen.  

Siliconen vormen een bescherming bij het litteken. Zo is de huid ook beschermd tegen te veel vochtverlies. Een goede vochtbalans in de huid helpt tegen huidklachten en werkt verzorgend om littekens te verminderen.

 • Uit de zon blijven

Bij brandwonden is het erg belangrijk om uit de zon te blijven en littekens goed te beschermen tegen de zon. De zonnestralen zijn zeer schadelijk op deze kwetsbare huid. De zon kan het litteken verkleuren, waardoor deze nog meer opvalt. Daarnaast verbranden littekens sneller.

Daarom de tips: blijf uit de zon en in de schaduw, bedek uw litteken met kleding of smeer een littekencrème met SPF (minimaal factor 30).

Littekens puistjes verminderen

Puistjes en acne kunnen vervelende littekens geven. Vaak zijn dit atrofische littekens; putjes in de huid. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen tegen dit soort littekens:

 • De huid schoon houden

De ‘putjes’ die acne op de huid achterlaten zijn moeilijk te verminderen, daarom werkt het voorkomen van acne door de huid schoon te houden het beste. De huid schoon houden helpt littekens verminderen en vermijden.

Acne of puistjes kunnen ontstaan door een teveel aan talg, vettigheid of ‘vuil’ op of in de huid. Door uw gezicht te wassen met water en eventueel een zeep zonder parfum of parabenen, helpt u de huid schoon te houden.

Het helpt ook om te proberen zo min mogelijk aan uw gezicht te zitten met uw handen. Op de handen zit vaak veel vettigheid en vuil, dat daardoor op het gezicht komt.

 • Littekencrème

Een littekencrème kan helpen de vochtbalans in het gezicht te ondersteunen. Dit maakt de huid soepeler en helpt bij roodheid.

Oud litteken verminderen

Als uw litteken wat ouder is, denkt u misschien dat er niks meer aan gedaan kan worden. Dit is niet waar! Tot 2 jaar nadat u de wond hebt opgelopen, is uw huid aan het genezen. Een rode kleur bij het litteken betekent dat het litteken nog actief is. U kunt de huid dan nog helpen en het litteken kan verminderen.

Na 2 jaar, of als het litteken wit gekleurd is, is het wel moeilijker om een litteken te verminderen. Het is het wel altijd waard om deze huid goed te verzorgen, bijvoorbeeld met een (litteken)crème of olie.

 • Littekencrème

Een litteken is een stuk huid wat beschadigd is. Deze huid verliest meer vocht en is minder goed beschermt tegen bijvoorbeeld vuil en schadelijke zonnestralen. Een littekencrème werkt als een beschermlaagje voor de huid. De huid kan zichzelf, door het extra beschermlaagje, weer van binnenuit gaan herstellen.

Een littekencrème ondersteunt het natuurlijke herstelproces van de huid. Dit verzorgt en vermindert een litteken.

 • Uit de zon blijven met het litteken

Blijf altijd uit de zon met uw litteken. Iedereen weet dat zonnestralen schadelijk zijn. Bij littekens zijn ze extra schadelijk. Blijf daarom in de schaduw, bedek uw litteken met kleding of bescherm uw litteken met een littekencrème met SPF (minimaal factor 30).

Bij twijfel, raadpleeg een specialist!

Twijfelt u over uw litteken? Misschien omdat de huid (erg) irriteert, het litteken is opgezet of een gekke kleur heeft. Raadpleeg dan uw dokter, verpleegkundige of dermatoloog.

U kunt veel aan verzorging voor uw litteken zelf doen, maar een dokter is een deskundige op het vakgebied en kan u altijd verder helpen als u niet zeker bent over een goede behandelmethode.

Bekijk al onze producten voor littekenverzorging

Kommentare

Es gibt noch keine Kommentare. Seien Sie der Erste, der kommentiert.

Neueste Artikel

Schlagworte

  Schreibe einen Kommentar

  Ihre E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht
  Durch die Nutzung unserer Webseite stimmen Sie dem Gebrauch von Cookies zur Verbesserung dieser Seite zu. Diese Nachricht AusblendenFür weitere Informationen beachten Sie bitte unsere Datenschutzerklärung. »

  Abonnieren Sie unseren Newsletter

  Abonnieren

  Benutzerkonto anlegen

  Durch Ihre Anmeldung in unserem Shop, bewegen Sie sich um einiges schneller durch den Bestellvorgang, können mehrere Adressen anlegen, können Ihre Aufträge verfolgen und vieles mehr.

  Kundenkonto anlegen

  Zuletzt hinzugefügt

  Keine Artikel in Ihrem Warenkorb

  Gesamt inkl. MwSt:€0,00

  Versandkosten Berechnung

  Keine Versand-Methoden für dieses Land gefunden.